Guvernul italian a anunțat luni că a ajuns la un acord cu alte state membre UE pentru împărțirea migranților aflați pe nava umanitară Ocean Wings în largul Mării Mediterane, primul pas din rezolvarea crizei migranților care ar fi un test pentru noul executiv de la Roma, potrivit Mediafax care citează Reuters.

migrantiFoto: Mediterranea Saving Humans

Nava Ocean Wings, deținută de organizațiile franceze SOS Mediterranee și Medici fără Frontiere, la bordul căreia se află 82 de persoane care au fost salvate săptămâna aceasta din apropierea coastelor Libiei și a cerut acostarea într-un port sigur.

Guvernul, care a fost instalat în funcție săptămâna trecută, a promis o schimbare de abordare față de fosta administrație în care ministrul de Interne, Matteo Salvini, a închis porturile italiene, nepermițând accesul navelor cu imigranți.

Premierul Giuseppe Conte a declarat, după o întâlnire cu miniștrii cabinetului său, că ”mai multe state UE” au fost de acord să preia o parte din migranții aflați la bordul navei Ocean Wings.

Italia negociază în cadrul Uniunii Europene organizarea unui sistem de ''repartizare automată'' a migranţilor salvaţi pe Mediterana, a confirmat joi o sursă diplomatică de la Bruxelles, citată de AFP, scrie Agerpres. Acest mecanism ar implica Franţa şi Germania, care sunt favorabile, precum şi Spania, Luxemburg, România, Portugalia şi Malta.

Acest dispozitiv temporar de repartizare a refugiaţilor a fost prezentat miercuri la Bruxelles de către premierul italian Giuseppe Conte.

Agenţia France Presse scrie că, potrivit ziarelor italiene La Repubblica şi La Stampa, acest mecanism ar implica Franţa şi Germania, care sunt favorabile, precum şi Spania, Luxemburg, România, Portugalia şi Malta.