Angela Merkel a evidenţiat pericolul economic reprezentat de Marea Britanie dacă i se permite să devină un "Singapore-pe-Tamisa", având în vedere că emisarul lui Boris Johnson pe tema Brexitului a evidenţiat un plan potrivit căruia angajamentele Regatului Unit de a respecta standardele sociale şi de mediu ale UE ar fi eliminate, potrivit The Guardian, citat de Rador.
În convorbirile avute cu oficiali ai Comisiei Europene, negociatorul premierului, David Frost, a subliniat că Regatul Unit caută "să se rupă în mod clar" de reglementările organizaţiei - o politică a noului guvern britanic care a alarmat unele capitale din UE.
Având în vedere că această nouă viziune a Regatului Unit a fost prezentată la Bruxelles, aflat în Bundestag, cancelarul german s-a declarat hotărât să trateze cu Johnson, dar a spus că un Brexit fără acord ar putea fi exclus.
Merkel a evidenţiat totodată pericolul economic pe care l-ar putea reprezenta Regatul Unit. În plan privat, Johnson le-a spus unor diplomaţi din UE, pe vremea când era ministru de externe, că doreşte să creeze o Marea Britanie "în stilul corsarilor", ceea ce s-a considerat un semn că planul său ar face ca Regatul Unit să devină un stat cu impozite mici şi cu reglementări puţine.
Declaraţiile lui Merkel ilustrează dificultăţile de care se va izbi guvernul britanic în demersul său de a conveni, potrivit declaraţiilor sale, un acord de liber schimb "clasa întâia" dacă nu se va conforma, printre altele, standardelor UE în privinţa produselor, a drepturilor angajaţilor, a impozitelor şi a mediului.
Diplomaţii de la Bruxelles spun că, în cazul în care el doreşte să ajungă la un acord de liber schimb care să excludă angajamentele înscrise acum în declaraţia politică pe tema viitoarelor relaţii, convenită cu Theresa May, guvernului britanic i se va prezenta un acord gen "Canada cu minusuri" care ar inculde impozitele impuse anumitor produse.
În faţa parlamentarilor germani, Merkel a declarat următoarele: "Mai avem încă şansa de a ajunge la un Brexit ordonat, iar guvernul german va face totul pentru ca lucrul acesta să fie posibil, şi asta, până în ultima clipă. Dar spun totodată că suntem pregătiţi şi pentru un Brexit dezordonat. Problema care va rămâne e aceea că, după retragerea Marii Britanii, ne vom trezi la uşa noastră cu un competitor economic, chiar dacă noi dorim să păstrăm o strânsă cooperare economică, diplomatică şi în domeniul securităţii, precum şi nişte relaţii prieteneşti. Pe de-o parte, în calitate de europeni, vom fi mai slabi prin ieşirea Marii Britanii - acest lucru trebuie spus - dar, pe de altă parte, e un prilej ca să câştigăm forţe noi. Nicio ţară din lume nu-şi poate rezolva singură problemele, iar dacă noi vom acţiona unii împotriva altora, nu vom câştiga. Cred în situaţiile în care toată lumea are de câştigat, dacă vom lucra împreună", a adăugat ea.
Purtătorul de cuvânt al guvernului britanic a declarat: "Regatul Unit caută să ajungă la un acord de liber schimb. UE a spus întotdeauna că asta este posibil. Orice alte prevederi vor trebui să reflecte acest lucru".
Intervenţia Berlinului survine în timp ce ministrul francez pentru Europa, Amélie de Montchalin, a acuzat Regatul Unit că distruge "spiritul" negocierilor încercând să ajungă la nişte "mini-acorduri" individuale cu statele membre.
"Observăm că, la întâlnirile bilaterale, britanicii încearcă să convină o ieşire fără acord organizată", a declarat ministrul francez la o conferinţă de presă după o întâlnire cu cei 26 de ambasadori ai ţărilor membre din UE în Franţa. Ambasadorul britanic a fost exclus.
De Montchalin a spus că lipsa unui acord este "foarte posibilă". Ea a adăugat că cererea de prelungire a Brexitului nu va fi acceptată "în condiţiile actuale", iar UE 27 va trata cu premierul britanic, nu cu parlamentul.
"Nu pot spune acum ce s-ar putea decide într-o atare situaţie la Bruxelles, într-o noapte de octombrie", a adăugat ministrul francez. "După cum am mai spus, în condiţiile actuale, răspunsul e 'nu': dacă nu se schimbă nimic, noi am tot susţinut că numai timpul nu e un motiv suficient (pentru o nouă amânare). Nu ne putem angaja astăzi pentru că deocamdată nu avem un scenariu concret".
Daca o tara a crescut datorita UE, aceea este Germania. Dupa fondarea UE, economia Germaniei a crescut astfel incat a depasit economiile Frantei si GB luate impreuna! De ce? Simplu, fondurile europene atunci, ca si acum, s-au dus in Germania in proportie de 60-70%. Cum? Prin achizitii din Germania, desigur. Prin coruptie, spaga si licitatii aranjate in favoarea firmelor germane, in constructii, materiale de constructii, vopsea, mateial rulant, etc.
Cititi inainte de a scrie prostii pe forumuri.
maspp are dreptete,tovarasi.numai strans uniti in jurul maretei UE putem construi viitorul socialist luminos.acesti devianti,care nu au nimic comun cu valorile socialiste,au tradat cauza si partidul.eu propun sa-i trimitem la reeducare prin munca,pe santierele uniunii.
de ex la canal.cine este pentru?
votat in unanimitate pentru!
armata ue,faceti-va datoria.reuniti uniunea in granitele trasate de tovarasi!
Sau țările membre pot scădea taxele pentru a deveni mai competitive.
Sau...
Există tot felul de soluții.
sa lase dracu pe altii.nu a distrus destul europa si UE?ce mai vrea,mausoleu ca taticul ei,lenin?
asta incearca sa sperie copii cu baubau-ul brexit.
vita simte abatorul prea tarziu.
pericolul brexitului este erodarea puterii ger/fra,caderea marxistilor de la actulala putere,urmat,probabil de disolutia ue ca suprastat.orice om poate constata asta.
bine,in afara de progresistii-mondialisto-globalisti,care mor cu secera si ciocanul in mana.
revin,asteptati-va la mult mai multe "mini-acorduri individuale''.
neah!iote beleaua,s-o sucit magareata.
Iar pentru fraierii de pe continent care 6 luni pe an sunt clăcași ai statului nu se va schimba nimic.
asa ca jegosului de putin si jegosului de trump le convine sa discute cu tari mici, usor de manipulat.
acu vreo 2000 de ani, niste baieti destepti si priceputi intrale politichiei internationale, ziceau: "divide et impera"
exact politica internationala de azi a rusiei si americii.
nu vreau sa par lipsit de respect, dar e o chestie de vot/majoritate. exceptind cele doua tari de mai sus, restul au votat pro, deci daca s-ar fi votat in unanimitate, acum aveati pasaport de eu (republica federativa europeana), fiind un cetatean european si mindru roman.
În ce privește T.L, acesta nu e un „ghid pre-constituție”, ci rămășițele a ceea ce trebuia să fie chiar o Constituție, dar nu a fost să fie din motivele invocate de dvs. Așa că, soluție de avarie, în loc de Constituție birocrații ne-au cadorisit cu un Tratat.
Nici motivele invocate de dvs. nu sunt tocmai exacte. Nu era Danemarca, ci Olanda. Danemarca nu a votat, nici UK, nici Irlanda, nici Portugalia. Din simplul motiv că nu mai aveau ce vota, Constituția fiind deja respinsă prin votul din Franța și Olanda. Așa că „restul au votat pro” se referă de fapt la restul celor care chiar au votat.
P.S. - „restul celor care au votat” nu include RO și BG, unde acceptarea noii Constituții europene era parte obligatorie a acquis-ului comunitar...