Modul în care au fost distribuite posturile de vârf din Comisia Europeană reflectă poziţia consolidată a Grupului de la Visegrad (V4), a afirmat joi la Praga premierul ungar Viktor Orban, după un summit între V4 şi statele din Balcanii de vest, transmite agenția ungară MTI, citată de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Doi dintre vicepreşedinţii noii Comisii au fost nominalizaţi de ţări membre ale V4 (Ungaria, Republica Cehă, Slovacia şi Polonia), a remarcat premierul ungar, adăugând că Laszlo Trocsanyi, comisarul desemnat din partea Ungariei, are "frumoasa şi marea" misiune de a gestiona extinderea Uniunii Europene.

Viktor Orban a asigurat că Laszlo Trocsanyi "înţelege" aspectele complicate ale extinderii şi şi-a exprimat încrederea că fostul ministru ungar al justiţiei va primi susţinerea Parlamentului European.

Premierul ungar a mai menţionat că, dacă Uniunea Europeană ar fi integrat mai devreme Macedonia de Nord, Muntenegrul şi Serbia, "multe milioane de migranţi ilegali nu s-ar afla astăzi în Europa occidentală".

La rândul său, premierul ceh Andrej Babis a subliniat în cadrul conferinţei de presă de la finalul summitului că "securitatea Balcanilor de vest este şi securitatea Europei" şi că extinderea UE către Balcanii occidentali reprezintă cea mai puternică garanţie pentru securitatea şi prosperitatea regiunii.

Şeful executivului polonez Mateusz Morawiecki a atras atenţia în ce-l priveşte asupra şanselor pe care le reprezintă pentru V4 aderarea la UE a ţărilor din Balcanii de vest, evocând oportunităţile de dezvoltare a infrastructurii europene nord-sud.

"Dacă UE nu vine cu oferte către statele Balcanilor de vest, o vor face alte state foarte active, cum sunt Rusia, Turcia sau China", a notat Morawiecki.

Similar, premierul slovac Peter Pellegrini a conchis după summitul de joi că extinderea Uniunii Europene cu ţările Balcanilor occidentali "reprezintă o investiţie strategică din punct de vedere al securităţii şi economiei", a consemnat Magyar Hirlap.