Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini, a făcut miercuri apel la reluarea discuțiilor între Guvernul venezuelean și opoziție, cu scopul de a pune capăt crizei, relatează site-ul postului France 24, citat de Mediafax.

Guaido si MaduroFoto: Colaj/ Sursa: YouTube, Wikimedia Commons

Președintele Nicolas Maduro a întrerupt discuțiile cu opoziția luna trecută ca răspuns la sancțiunile impuse de Statele Unite asupra Guvernului său. Mogherini a declarat că s-a simțit "încurajată" în luna mai, când părțile aflate în conflict au început să poarte discuții mediate de Norvegia.

"Discuțiile sunt mereu mai bune decât conflictele. Sperăm că acestea vor fi reluate în curând", a declarat aceasta.

"Sunt de părere că nu există niciun interes pentru escaladarea conflictului și intensificarea problemelor economice", a adăugat oficialul european.

Președintele american Donald Trump a impus la începutul lunii august înghețarea tuturor activelor guvernului venezuelean din Statele Unite. Ordinul executiv semnat de Trump depășește cu mult sancțiunile impuse în ultimele luni împotriva companiei petroliere de stat PDVSA și a sectorului financiar din Venezuela, precum și măsuri împotriva a zeci de oficiali și entități venezuelene.

Statele Unite și majoritatea națiunilor occidentale au solicitat ca actualul lider de la Caracas, Nicolas Maduro, să demisioneze și l-au recunoscut pe liderul opoziției venezuelean Juan Guaido ca președinte interimar legitim al țării.