Un scandal de spionaj între Bulgaria şi Rusia a izbucnit la începutul acestei săptămâni. Sub conducerea Procuraturii speciale anticorupţie din Bulgaria, au fost investigate mai multe persoane, membre ale Mişcării "Rusofilii". Procurorul general al Bulgariei, Sotir Ţaţarov, a declarat că cetăţeanul bulgar Nikolai Malinov, preşedintele unui ONG, a fost pus sub acuzare pentru organizarea unei scheme infracţionale de spălare de bani şi finanţare a unor acţiuni care afectează securitatea naţională a ţării, potrivit Rador.

Foto:

"În cursul investigării infracţiunii împotriva sistemului financiar, s-a stabilit existenţa unei scheme funcţionale de spălare a banilor. Procuratura a solicitat Agenţiei de Stat pentru Securitate Naţională să execute o serie de activităţi operaţionale, inclusiv investigaţii financiare. În urma anchetei, s-a stabilit că această schemă este folosită şi pentru transferul de bani de la persoane care conduc organizaţii străine şi au anumite interese în viaţa politică a ţării. Aceste interese se referă la diferite domenii ale vieţii publice şi politice bulgare, precum şi la activitatea organelor de stat bulgare. Astfel sunt finanţate diverse evenimente, care afectează în mod direct securitatea naţională a Republicii Bulgaria şi reprezintă încercări de influenţă intenţionată şi în ceea ce priveşte politica sa externă. Au fost expuse dovezi privind implicarea directă a cetăţeanului bulgar Nikolai Malinov, atât în ​​schema de finanţare, cât şi în acţiuni pe teritoriul bulgar, care servesc intereselor prezentate printr-o varietate de forme, inclusiv transmiterea de informaţii protejate de lege. Malinov a fost pus sub acuzare", a adăugat Ţaţarov.

Potrivit procurorului general, cetăţeanul rus Leonid Reşetnikov a primit intedicţie de a pătrunde pe teritoriul Bulgariei. Procurorul general adjunct, Ivan Gheşev, a anunțat că au fost efectuate 11 percheziţii de imobile şi au fost confiscate probe fizice - telefoane şi numeroase documente. El a explicat că a fost găsit un document redactat de Nikolai Malinov în limba rusă cu privire la "reorientarea geopolitică necesară a Bulgariei", pentru a informa organizaţiile care este situaţia actuală din ţară şi măsurile care trebuie luate pentru a schimba fundamental orientarea geopolitică a Bulgariei.

"Malinov a acceptat sarcinile care i-au fost atribuite de şefii organizaţiilor contra unor sume de bani. Plăţile au fost făcute sub diferite forme, fiind destinate, pe de o parte, companiilor sale comerciale şi activităţilor acestora, iar, pe de altă parte, finanţării tuturor evenimentelor care vizau influenţarea politicii interne bulgare", a explicat Gheşev. Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, a comentat scandalul şi a afirmat că aceasta este o "acuzaţie extrem de gravă" şi, dacă ancheta nu va prezenta fapte incontestabile, "se va menţine îndoiala că instituţiile bulgare au fost folosite într-un scenariu regizat de politică internă".

"Aştept dovezi cu adevărat puternice ale faptului că politica externă a Bulgariei nu a devenit prizoniera intereselor interne ale partidelor, servind intereselor guvernanţilor", a precizat şeful statului bulgar. Subiectul a fost dezbătut şi de mass-media din Rusia, existând certitudinea că Moscova va proteja rusofilii din Bulgaria suspectaţi de spionaj.