Reprezentanții americani din Congres au anunțat luni un proiect de lege prin care se interzice vânzarea de echipament pentru combaterea dezordinii publice către forțele de ordine din Hong Kong, în contextul în care protestele din oraș încă se mențin, scrie SCMP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Dacă trece, legea va interzice companiilor americane să exporte echipamente non-letale de control a mulțimii, precum gazul lacrimogen și alte articole de defensivă, în Hong Kong, unde poliția locală este tot mai criticată pentru răspunsul pe care îl dă în stradă.

De la începutul protestelor, în iunie, au avut loc confruntări violente care au cauzat spitalizarea a zeci de persoane.

Numită Legea pentru Protejarea Hong Kong-ului, aceasta este susținută de reprezentanții James McGovern, democrat din Massachusetts, Christopher Smith, republican din New Jersey și Ro Khanna, democrat din California. Măsura ar intra în vigoare la 30 de zile după adoptare.

De asemenea, noua lege ar cere ca secretarul de stat să emită un raport către Congres, cu detalii legate de toate articolele utilizate în scopuri de apărare și muniția exportată în oraș în ultimii 5 ani, de la data adoptării legii.

Între timp, poliția din Hong Kong deja caută alternative în ceea ce privește furnizorii.