Papa Francisc i-a acuzat pe criticii săi că îl atacă pe la spate și a zis că nu îi este teamă de posibilitatea ca Biserica Catolică să treacă printr-o schismă, scrie BBC.

Papa Francisc la plecareFoto: Agerpres

Într-o declarație dată după vizita sa în Africa, papa a abordat chestiunea legată de criticile clericilor conservatori la adresa sa. Acești oameni nu vor "binele Bisericii", ci le pasă numai de "schimbarea papilor, schimbarea stilurilor, crearea unei schisme", a spus Francisc.

Liderii catolici americani l-au atacat pe papă în trecut pentru viziunile sale.

Aceasta este prima dată când el vorbește deschis despre posibilitatea unei schisme a Bisericii, care are peste un miliard de enoriași în toată lumea. Papa Francisc a făcut aceste comentarii pe drumul de întoarcere dintr-un tur în Madagascar, Mauritius și Mozambic.

Unii lideri catolici, mai ales americani, l-au acuzat pe Francisc de diluarea credinței și i-au cerut cedarea poziției. În principal, clericii sunt nemulțumiți de acțiunile luate de el pentru permiterea catolicilor divorțați și recăsătoriți de a se împărtăși.

"Nu mi-e frică de schismă", a spus Francisc, adăugând că multe au avut loc în istoria Bisericii. "Mă rog să nu existe una, deoarece sănătatea spirituală a multor oameni depinde de asta."

Papa a sugerat că ideologia politică îi orbește pe criticii săi: "Lucrurile pe care le zic despre problemele sociale sunt aceleași pe care Ioan Paul le-a zis. Îl copiez pe el, (iar ei spun) că papa este mult prea comunist." De asemenea, el a lăudat critica constructivă, dar nu pe cei care "zâmbesc în timp ce te atacă pe la spate".

"Critica nu vine doar din partea americanilor, ci de peste tot, inclusiv din Curie", a spus el, referindu-se la aparatul administrativ al Sfântului Scaun.