Irakul va trebui să continue să folosească încă 3-4 ani gaz importat din Iran pentru a nu întâmpina probleme în legătură cu acoperirea consumului de energie electrică, a declarat ministrul Energiei de la Bagdad, scrie Mediafax, citând Reuters.

IrakFoto: Wikipedia

Statele Unite au impus Iranului sancțiuni economice în legătură cu programul nuclear al Teheranului, însă Irakul a primit o derogare ce îi permite să continue importul de gaze naturale de la vecinul din est, dar SUA presează Bagdadul să renunțe la gazul iranian.

Presiunile pe această temă au provocat o dispută între cei doi aliați, având în vedere nevoia de gaze naturale a statului irakian, care nu poate fi acoperită din propriile resurse.

Ministrul Energiei de la Bagdad, Luay al Khateeb, a vorbit marți despre principiul pieței libere, cât și despre echilibrul pe care statul irakian îl urmărește în relațiile sale externe: „Avem relații echilibrate cu toată lumea și oamenii ar trebui să respecte acest lucru”.

„Subiectul electricității devine, în mod regulat, o afacere politică în Irak”, a punctat oficialul. Potrivit ministrului, Irakul are în prezent capacitatea energetică necesară pentru 18.000 MW, însă acest nivel se află sub nevoia necesarului actual, care ajunge până la 25.000 MW.

Importurile iraniene pot fi reduse prin utilizarea mai eficientă a gazului natural rezultat în urma proceselor de extracție a petrolului. Thamer Ghadhban, ministrul irakian al Petrolului, a anunțat implementarea unor proiecte care să recupereze aceste pierderi.