​Reprezentantul special al SUA pentru Balcanii de Vest, Matthew Palmer, a declarat că este convins că Belgradul și Pristina pot ajunge la un acord, că SUA va sprijini acel Guvern de la Pristina care va fi angajat în dialogul cu Belgradul și că Rusia dorește ca în Balcanii de Vest să existe un climat de neîncredere și neliniște, scrie agenția sârbă Beta, preluată de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Unul dintre obiectivele noastre este să sprijinim formarea unui Guvern kosovar care să fie dedicat dialogului, ceea ce înseamnă suspendarea taxelor vamale și revenirea la masa negocierilor" – a declarat Palmer la Podgorica, adăugând că discuțiile trebuie să fie serioase și să conducă la un acord de normalizare deplină a relațiilor între Belgrad și Pristina.

"Ideal ar fi să fie bazat pe recunoașterea reciprocă. Când părțile vor reveni la masa negocierilor, vom fi acolo ca parteneri în căutarea unui acord care să fie acceptabil pentru toți, un acord durabil și corect, care va ajuta Serbia în procesul de apropiere de UE" – a declarat Palmer, adăugând că pentru întreaga regiune este important ca problema Kosovo să fie rezolvată, deși nu crede că problemele dintre Belgrad și Pristina pot afecta parcursul european al celorlalte state din regiune.

Palmer a apreciat că "rușii au putere în Balcanii de Vest", dar SUA, pentru Balcanii de Vest, au o viziune fundamental diferită față de Rusia. "Vedem Balcanii de Vest ca parte a familiei occidentale, integrați în instituțiile euroatlantice, state care cooperează în baza normelor internaționale. Rușii au demonstrat că doresc o regiune dominată de neîncredere și neliniște. Acest fapt s-a demonstrat în Muntenegru, când în 2016 rușii au sprijinit încercarea de lovitură de stat pentru a bloca aderarea statului la NATO și UE" – a declarat Palmer.

Reprezentantul special al SUA pentru Balcanii de Vest a declarat că decembrie este o dată reală, dar și un obiectiv ambițios pentru ca Macedonia de Nord să devină stat membru NATO. "Mai sunt câteva state care trebuie să ratifice Protocolul de aderare, inclusiv SUA. Sunt necesare anumite proceduri în Senatul SUA și sperăm să le finalizăm până în decembrie. Sunt convins că Macedonia de Nord va fi cel de-al 30-lea stat NATO" – a declarat Palmer.

Întrebat cum vede viitorul Bosniei și Herțegovina, Palmer a spus că are convingerea că în curând la Sarajevo se va ajunge la un acord privind formarea noului Consiliu de Miniștri.

Palmer a declarat că este convins că puterea și opoziția din Muntenegru vor ajunge la un acord referitor la condițiile în care se vor organiza alegerile și că opoziția nu va boicota alegerile din octombrie 2020. "Am speranța că se poate progresa. Din păcate, opoziția nu participă la lucrările Parlamentului, care este baza democrației. Important este ca deputații opoziției să revină în Parlament și să reprezinte interesele cetățenilor care le-au acordat încredere" – a declarat Palmer.

"Muntenegru a înregistrat un progres important, dar trebuie să se concentreze mai mult pe libertatea presei și statul de drept" – a spus Palmer, adăugând că SUA ar dori depolitizarea Consiliului de Administrație al Radio-Televiziunii Muntenegrene, adăugând că trebuie să se facă progrese și în Capitolele 23 și 24 (referitoare la justiție și statul de drept) din cadrul negocierilor de aderare la UE.