Președintele chinez Xi Jinping și-a exprimat neîncrederea față de președintele american Donald Trump, în timpul întrevederii sale cu prim ministrul japonez Shinzo Abe, în iunie, iar războiul comercial dintre cele două economii continuă și în prezent, scrie Japan Today.

Trump si XiFoto: Captura YouTube

"Nu pot să cred ceea ce afirmă președintele Trump" în legătură cu negocierile referitoare la comerț, i-ar fi spus Xi lui Abe în timpul unei întâlniri bilaterale din timpul summitului Grupului celor 20, din Osaka.

Deși Abe i-a zis lui Xi că Trump are încredere în președintele chinez, Xi a continuat să aducă în discuții nemulțumirile proprii legate de omologul său american, potrivit unei surse diplomatice, care a oferit informațiile celor de la Kyodo News.

Deși fusese de acord cu propunerea lui Xi, în timpul unei convorbiri telefonice, de a aborda la următoarea rundă de negocieri chestiunea referitoare la compania Huawei, când negocierile au început, "partea americană a spus că Huawei nu reprezintă o problemă de comerț, ci de securitate și nu s-a discutat despre ea", i-a mărturisit Xi lui Abe, indicând faptul că nu poate avea încredere în spusele lui Trump.

Potrivit Ministerului chinez de Externe, Xi a avut o conferință telefonică cu președintele Trump pe 18 iunie, în timpul căreia el a exprimat speranța Chinei ca partea americană să trateze companiile chineze într-o manieră echitabilă.

Xi s-a plâns și de faptul că, în timp ce administrația lui Trump a criticat în mod repetat Beijingul pentru susținerea companiilor prin subvenții, "SUA subvenționează și ea firma Boeing".

Săptămâna trecută, SUA a lovit China cu prima etapă a noii runde de tarife, în urma cărora aproape toate importurile chinezești vor fi taxate. China a răspuns în aceeași zi cu propriile tarife aplicate bunurilor americane și a anunțat la o zi decizia de a înainta o plângere la Organizația Mondială a Comerțului, împotriva Statelor Unite, privind ultima acțiune de impunere a taxelor de import.

SUA și China intenționează să țină o rundă de negocieri la nivelul ministerelor, în septembrie, în Washington, însă nu se știe dacă se va ajunge la o înțelegere. Dornic de a revendica încă o victorie comercială majoră înainte de alegerile din 2020, este posibil ca Trump să adopte o poziție mai dură în fața Chinei. Iar în lipsa unei încrederi mutuale între cei doi lideri, o concesie majoră a lui Xi nu pare posibilă, făcând prelungirea conflictului dintre cele două țări aproape inevitabilă.