31 de oameni au murit în Iraq într-o îmbulzeală în timpul Ashura, o sărbătoare comemorativă în orașul Karbala. Purtătorul de cuvânt al ministerului sănătății a declarat că alte 100 de persoane au fost rănite și numărul decedaților ar putea crește, potrivit BBC.

AshuraFoto: Colaj foto

Incidentul ar fi avut loc atunci când un pelerin s-a împiedicat și a căzut în timp ce alte sute de mii de oameni luau parte la un ritual. Ashura este o sărbătoare ce îi comemorează vitejia unuia dintre nepoții profetului Muhammad, Imam Hussein. În fiecare an, milioane de pelerini călătoresc la Karbala pentru a lua parte la Ashura, care se sărbătorește în prima lună din calendarul islamic.

Unul dintre ritualuri este intitulat "Tuwairij run" și presupune fuga spre moscheea care îi poartă numele eroului Hussein. Acesta a alergat din satul Tuwairij până în Karbala atunci când satul a fost ocupat de fratele său vitreg Abbas, în timpul unei bătălii din secolul al șaptelea. Oficiali din Karbala au declarat că în timpul acestui ritual, un pelerin s-a împiedicat și a căzut, provocând un accident mortal în lanț. Cu toate acestea, cei ce au asigurat paza în zonă au spus că totul s-a întâmplat din cauza unei alei care a cedat sub presiunea oamenilor.

Incidentul nu este singular pentru acest tip de comemorări. În 2004, 140 de oameni au fost uciși într-o serie de atacuri cu bombă în timpul Ashura. Anul următor, cel puțin 965 de pelerini au murit într-o îmbulzeală pe un pod din capitala Bagdad la o sărbătoare similară cu Ashura. Panica s-a răspândit după ce au apărut informații conform cărora în zonă ar exista pericol de atentat.