Influența în creştere a lui Emmanuel Macron a fost vizibilă marți, la Bruxelles, în timpul prezentării de către Comisia Europeană a noii echipe de conducere care este în concordanţă cu prioritățile principale ale președintelui francez. Președintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a numit funcționarii de top care vor face parte din executivul Uniunii Europene şi care este probabil să promoveze interesele franceze, de la probleme comerciale și fiscale la schimbările climatice și afacerile industriale, potrivit Bloomberg, citat de Rador.

Emmanuel MacronFoto: Wikipedia

Macron imprimă o amprentă tot mai mare asupra Europei după ce a devenit cel mai tânăr conducător francez de la Napoleon încoace, în condiţiile în care cancelarul german Angela Merkel, cel mai puternic actor politic al UE din ultimii 14 ani, se pregăteşte să plece din funcţie în 2021.

Macron a jucat deja un rol decisiv în câştigarea de către von der Leyen a postului de preşedinte al Comisiei, în instalarea lui Christine Lagarde în fruntea Băncii Centrale Europene şi în abordarea Kristalinei Gheorghieva pentru a conduce Fondul Monetar Internaţional.

Comisia stabileşte priorităţile legislative ale blocului şi este responsabilă de orice iniţiativă politică majoră. Comisarul din partea Franţei, Sylvie Goulard, va prelua funcţia de comisar pentru piaţa internă şi se va ocupa de piaţa unică digitală a blocului comunitar. Franţa a fost una dintre primele ţări UE care a implementat o taxă pentru companiile multinaţionale din domeniul tehnologiei, aceasta fiind o problemă pe care o consideră drept una centrală pentru propria-i autonomie.

Lui Goulard „îi este încredinţat un portofoliu economic esențial și central în strategia promovată de Ursula Von der Leyen și preşedintele republicii în favoarea unei adevărate suveranități europene”, se arată într-o declarație publicată de Palatul Elysee.

Ea va fi de asemenea responsabilă pentru inițiativele UE în domeniul apărării, care sunt în creștere - chiar dacă încă în fază incipientă. Franța pledează de mult timp pentru ambiții mai mari ale UE în domeniul apărării, ajungând uneori să irite unele națiuni partenere din UE și Statele Unite, care sunt hotărâte să împiedice o eventuală concurenţă pentru Organizația Tratatului Atlanticului de Nord.

Echilibrată geografic

Noua echipă de la vârful Uniunii Europene îndeplineşte promisiunile făcute de Ursula von der Leyen. În condiţiile în care Europa se luptă cu ameninţarea populismului pe plan intern şi cu ostilitatea unor puteri globale, alegerea actualilor comisari sugerează că reţeta franceză cu privire la un stat mai puternic şi o integrare mai profundă, ar putea câştiga teren în inima instituţiilor europene.

Politica comercială a UE va fi în mâinile lui Phil Hogan din Irlanda, care împărtăşeşte dorinţa tradiţională a Franţei de a proteja fermierii autohtoni de competiţia de peste ocean. Irlanda, ca şi Franţa, a adoptat de asemenea o linie dură asupra necesităţii de a evita ca Brexit-ul să ducă la impunerea de controale la graniţa terestră dintre Marea Britanie şi UE.

Având în vedere că fostul premier italian Paolo Gentiloni a fost desemnat să răspundă de supravegherea bugetelor naționale, von der Leyen dă un semnal de deschidere către argumentele franceze în favoarea unei flexibilităţi în aplicarea plafoanelor de inspiraţie germană ale UE cu privire la deficite și datorii.

Protejarea climei, a cărei importanţă a fost subliniată de Macron, va fi în responsabilitatea olandezului Frans Timmermans, aflat acum într-un rol consolidat de vicepreşedinte executiv responsabil pentru "Acordul Verde European".

În condiţiile în care regresul democratic din estul Europei este o preocupare tot mai mare a UE, iar Franța este un critic major al acestei tendințe, von der Leyen i-a atribuit belgianului Didier Reynders portofoliul pentru statul de drept. În calitate de ministru al Afacerilor Externe al Belgiei, Reynders a contribuit la eforturile UE de a consolida supravegherea respectării standardelor democratice de către guvernele UE.