Dan Brouillette, adjunctul secretarului american pentru Energie, a declarat că Statele Unite sunt "foarte preocupate" de achizițiile de petrol iranian de către China, în contextul în care Washingtonul a impus sancțiuni împotriva Teheranului cu scopul împiedicării exporturilor iraniene de petrol, scrie Mediafax.

Drapel SUAFoto: publicdomainpictures.net

"Suntem foarte îngrijorați de achizițiile realizate de chinezi, în mod particular de guvern", a declarat Brouillette, în marja unei conferințe pe teme de energie, care s-a desfășurat în Emiratele Arabe Unite.

Brouillette a adăugat că oficialii americani vor discuta această chestiune cu administrația de la Beijing. Preşedintele Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul atomic semnat de marile puteri cu Iranul, și a început să reimpună sancţiuni împotriva Teheranului, inclusiv asupra exporturilor de petrol, un sector vital al economiei iraniene.

Marea Britanie, Germania, Franţa, China şi Rusia au semnalat că doresc menţinerea Acordului nuclear cu Iranul. Din cauza sancţiunilor americane, Iranul a avertizat că ar putea renunţa la unele condiţii ale Acordului nuclear, cerând sprijinul Uniunii Europene pentru menţinerea Tratatului.