​Duminică, 8 septembrie, la deschiderea congresului său anual, confederația sindicatelor britanice TUC a pledat pentru amânarea Brexitului și pentru organizarea alegerilor parlamentare. "Nu mă voi opri până ce nu va fi certă" o extindere a articolului 50, care confirmă ieșirea Regatului Unit din UE, a declarat Frances O'Grady, secretarul general al TUC la o conferință de presă din Brighton (sudul Angliei), potrvit La ibre, citat de Rador.

Protest anti-Brexit la LondraFoto: Captura YouTube

"Odată ce amânarea este garantată, putem avea alegeri legislative, în funcție de condițiile noastre, nu de ale sale", a spus ea, arătându-se extrem de virulentă împotriva primului ministru conservator Boris Johnson.

Congresul anual al TUC are loc în stațiunea Brighton de pe litoral, timp de patru zile, în mijlocul unei crize politice în Regatul Unit și într-un context de mare incertitudine cu privire la Brexit.

Opoziția față de Boris Johnson urmează să graveze în marmură o lege care să permită evitarea unui Brexit fără acord. La rândul său, Boris Johnson, care se confruntă cu o provocare din ce în ce mai mare în cadrul conservatorilor, intenționează să organizeze alegeri legislative pentru a prelua controlul și exclude orice amânare a Brexitului.

"Sunt bucuroasă că Parlamentul a respins o ieșire din UE fără acord", a spus d-na O'Grady, adăugând că "Boris Johnson nu este mai presus de lege", cu referire la presupunerea că șeful executiv va alege să ignore legea care respinge un "no deal".

Liderul TUC a mai amintit că majoritatea organizaţiilor sindicale s-a pronunțat împotriva Brexitului și a insistat încă o dată cu privire la daunele preconizate asupra locurilor de muncă și a condițiilor de viață ale britanicilor în caz de ieșire fără acord.

"Avem nevoie să ieşim din impasul Brexit. Acesta împiedică guvernul să acționeze atunci când există atât de multe alte probleme în Marea Britanie" a declarat șefa TUC.

Multe subiecte, în afară de Brexit, vor fi discutate în cadrul conferinței TUC, cum ar fi educația, serviciile publice, inegalitățile sau strategia industrială.

Punctul culminant al conferinței îl va reprezenta discursul de marți al lui Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist, principalul partid de opoziție, care este susținut de majoritatea organizațiilor sindicale.