Regina Marii Britanii, Elisabeta a II-a, a aprobat formal legea care forțează guvernul premierului Boris Johnson să solicite Uniunii Europene amânarea Brexitului, a spus luni Camera Lorzilor. Aceasta a fost ultima etapă înainte ca legea să intre în vigoare. Parlamentul urmează să fie suspendat, după ce premierul Boris Johnson va cere parlamentarilor un al doilea vot cu privire la declanșarea alegerilor anticipate. În această atmosferă agitată, președintele Camerei Comunelor, John Bercow, a anunțat că va demisiona la alegerile anticipate sau pe 31 octombrie.

John BercowFoto: Captura YouTube

UPDATE 03:50​Parlamentul de la Londra a fost prorogat până pe 14 octombrie ca urmare a deciziei de a respinge propunerea premierului Boris Johnson de convocare a alegerilor legislative anticipate, în contextul dezacordului privind producerea unui Brexit fără acord.

UPDATE 02:35 Parlamentarii britanci au respins din nou propunerea premierului Boris Johnson de convocare a alegerilor legislative anticipate, în contextul dezacordului privind producerea unui Brexit fără acord, relatează site-ul postului CNN.

UPDATE 01:20 Premierul britanic Boris Johnson a criticat luni Liberal Democrații pentru planurile sale de a amâna ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, relatează Mediafax citând site-ul agenției Reuters.

UPDATE 00:05 Parlamentul britanic a adoptat moțiunea prin care cere Guvernului lui Boris Johnson să respecte legea ce prevede blocarea ieșirii Marii Britanii fără acord, o moțiune depusă mai mult pentru exprimarea nemulțumirii din partea opoziției, relatează The Guardian și CNN.

UPDATE 21.50: Membrii Camerei Comunelor au votat în favoarea unei moțiuni ce obligă Guvernul de la Londra, condus de Boris Johnson, să dea publicității toate documentele privind decizia de a suspenda Parlamentul britanic și referitoare la planurile privind retragerea Marii Britanii din UE fără un acord. În favoarea moțiunii au votat 311 parlamentari, în timp ce 302 s-au pronunțat împotrivă, rezultatul votului fiind o nouă înfrângerea pentru Boris Johnson. (Mediafax)

”Propunerea de lege cu privire la retragerea din UE a primit aprobarea regală”, a anunțat pe Twitter Camera Lorzilor.

Aprobarea reginei a fost ultima etapă necesară pentru ca legea să intre în vigoare săptămâna aceasta.

Asta după ce membrii Camerei Comunelor au aprobat săptămâna trecută, cu 327 de voturi, un proiect care are drept scop evitarea ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană fără un acord.

De asemenea, Bercow și-a anunțat demisia din funcția de președinte al Camerei Comunelor, acesta spunând că ”a fost cea mai mare onoare și un privilegiu”.

Dacă nu sunt alegeri anticipate, acesta a spus că plecarea sa din funcție pe 31 octombrie ar fi ”cea mai puțin perturbatoare și cea mai democratică”, potrivit BBC.