SUA speră să reia negocierile legate de dezarmarea nucleară cu Coreea de Nord în următoarele zile sau săptămâni, potrivit declarațiilor de duminică ale secretarului de stat Mike Pompeo, scrie Reuters.

Mike PompeoFoto: Flickr/ Gage Skidmore

Aceste negocieri au fost suspendate de la eșecul celui de-al doilea summit dintre președintele Donald Trump și liderul Kim Jong Un, care a avut loc în Hanoi, în februarie. Trump și Kim s-au întâlnit încă o dată în iunie la granița dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud, căzând de acord să reia discuțiile, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

"Știm că președintele Kim a continuat să ia în considerare angajamentul legat de denuclearizare. Sperăm ca în zilele care urmează sau poate în următoarele săptămâni, să fim din nou la masa de negocieri cu ei. Acesta ar fi cel mai bun deznodământ", a spus Pompeo în timpul unui interviu la "This week" de la ABC.

Pompeo a declarat că în ciuda testelor cu rachetă pe care Coreea de Nord le-a făcut recent, pe care le-a numit dezamăgitoare, Kim nu a încălcat angajamentele pe care și le-a asumat în fața lui Trump, iar obiectivul SUA rămâne dezarmarea nucleară a Coreii de Nord.

"Cred că președintele Trump ar fi foarte dezamăgit dacă președintele Kim nu se întoarce la masa de negocieri sau pornește teste inconsistente cu înțelegerile pe care ei le-au făcut când s-au întâlnit în aceste trei dăți", a adăugat Pompeo.