Australia a ordonat furnizorilor de servicii de internet să blocheze accesul la 8 site-uri web pe care încă se putea găsi înregistrarea din timpul atacurilor din Noua Zeelandă, care au avut loc anul acesta, scrie Reuters.

atacatorul din Christchurch la audieriFoto: Captura video

Un individ înarmat cu o armă semi-automată a atacat două moschei în timpul rugăciunilor de vineri, în Christchurch, pe 15 martie, ucigând 51 de oameni. Acesta a fost cel mai grav atac armat din istoria țării. Atacatorul a transmis totul live pe Facebook, iar înregistrările au fost distribuite de un număr mare de oameni.

Cele mai multe site-uri au înlăturat link-urile către acest material, însă duminică, Julie Inman Grant, un ofițer pentru siguranță online din Australia, a anunțat că 8 site-uri au refuzat cererea acesteia de a șterge aceste înregistrări.

"Nu putem permite ca acest material odios să fie folosit pentru a promova, instiga sau pentru a fi un exemplu pentru alte acte teroriste", a transmis Grant. Blocarea acestor site-uri are loc pe fundalul eforturilor depuse de Australia de a preveni circulația materialelor video violente online.

În aprilie, Australia a adoptat o lege care permite amendarea companiilor de social media cu până la 10% din profitul anual și închiderea directorilor executivi până la 3 ani, în cazul în care aceste conținuturi nu sunt îndepărtate imediat.