D-na Canaan Kaftancioglu, unul dintre arhitecții victoriei opoziției de la Istanbul, a fost condamnată pentru "insulte la adresa preşedintelui și propagandă teroristă", scrie Rador, citând El Periodico.

Miting pro-Erdogan la KolnFoto: Captura Youtube.com

Vineri, 6 septembrie, liderul din Istanbul al principalului partid de opoziție turc, CHP, d-na Canaan Kaftancioglu, a fost condamnată la nouă ani și opt luni de închisoare pentru o serie de tweet-uri publicate în 2012 și 2017, în care, potrivit judecătorului, politiciana turcă "l-a insultat pe președintele Turciei și a făcut propagandă teroristă".

"Oamenii se plimbă prin Piaţa Taksim cântând sloganul: "Statul ucigaș își va plăti factura", a postat pe Twitter dna. Kaftancioglu în timpul unei manifestații din 2015 de respingere a uciderii jurnalistului turco-armean Hrant Dink. De asemenea, cu o altă ocazie, ea a recitat o poezie a contestatarului și comunistului Nazim Hikmet, cel mai cunoscut poet turc al secolului XX.

Politiciana nu era foarte cunoscută în Turcia până în urmă cu câteva luni. În schimb, acum, este o adevărată vedetă: ea a fost cea care a conceput, potrivit unor voci din cadrul CHP și al presei turcești, campania electorală care a încheiat 25 de ani de guvernare islamistă în cel mai mare oraș al Turciei, Istanbul. Ea nu s-a prezentat la alegeri - Ekrem Imamoglu, actualul primar al orașului, a făcut-o - dar Kaftancioglu era întotdeauna în spatele lui, un sprijin serios.

Deocamdată, Canaan Kaftancioglu nu va intra în închisoare: cazul său este în curs de revizuire de către instanța de apel.

"Persoanele care au emis acest verdict sunt marionete ale palatului în haine de judecători. Toate acestea se întâmplă sub tutela palatului", a declarat Kaftancioglu presei după procesul în timpul căruia ea şi-a reafirmat și repetat cuvintele anterioare - și pentru care a fost chemată în instanță.

"Nu poți întemnița oamenii pentru ceea ce cred ei", a spus politiciana.

"Creaţi un sistem judiciar care pedepsește percepțiile oamenilor. Încercați să transformați cetățenii în dușmani ai statului și să-i întemnițați pentru că sunt un potențial pericol pentru dumneavoastră".

De fapt, judecătorul care s-a ocupat de cazul său este şi cel care a dat deja verdictul în alte cazuri controversate împotriva unor politicieni din Turcia. Este vorba despre judecătorul Akin Gürlek care, în urmă cu doi ani, l-a condamnat la patru ani de închisoare pe Selahattin Demirtas, pe atunci liderul partidului pro-kurd HDP. Demirtas, care este încă în spatele gratiilor, a fost judecat pentru "conducerea unei organizații teroriste, incitare la ură și crimă în public și campanii făcute pentru PKK, gherila kurdă în război cu guvernul turc".

(Articol de Adrià Rocha Cutiller, traducerea: Rodezia Costea)