Guvernul statului Bahams a trimis 900 de membri ai forțelor de poliție și ai armatei în insulele Abaco și Grand Bahama, zonele cele mai afectate de uraganul Dorian, încercând să prevină exploatarea pentru profit a unor companii din mediul privat, având în vedere apariția semnelor că situația a scăpat de sub control în ceea ce privește operațiunile de salvare, scrie The Guardian.

Dorian in BahamasFoto: Captura YouTube

Pagubele provocate de furtună sunt încă în curs de evaluare, la o săptămână după ce acesta a lovit nordul Bahamasului, cu forța unui uragan de categoria 5. Guvernul a anunțat că cel puțin 43 de persoane au murit, însă autoritățile încă încearcă să ajungă în unele zone blocate din cauza inundațiilor.

Mii de persoane au fost date dispărute, iar îngrijorările legate de sănătate, igienă și securitate devin tot mai pronunțate în insulele nordice.

Guvernul a transmis că 120 de cadre responsabile de securitate din Jamaica au ajuns în arhipelag sâmbătă, iar 100 de soldați din Trinidad și Tobago au ajuns duminică.

Marea Britanie și SUA sunt implicate de asemenea în operațiunile de căutare și salvare, potrivit spuselor autorităților din Bahamas.

Oficialii pentru situații de urgență au anunțat că se confruntă cu situații în care oamenii sunt puși să plătească pentru a putea fi evacuați din unele zone.

Agenția Națională pentru Gestionarea Situațiilor de Urgență (Nema) a declarat că autoritățile aviatice sunt la curent cu aceste cazuri de "activitate comercială" și că vor revoca autorizația pentru orice aeronavă care solicită astfel de taxe. Agenția a transmis duminică că niciun zbor nu are permisiunea de a încasa bani în cazurile de urgență.

"Va fi un haos în curând", a spus Serge Simon, în vârstă de 39 de ani, celor de la Associated Press, vineri, în timp își aștepta soția și cei doi fii. "Nu este mâncare, nu este apă. Sunt cadavre în apă. Oamenii vor începe să se îmbolnăvească."