Dacă prim-ministrul britanic, Boris Johnson, nu se conformează legii care îi impune să ceară o nouă amânare pentru Brexit dacă nu se încheie un nou acord cu Uniunea Europeană până la sfârșitul lui octombrie, el va provoca o criză juridică și constituțională care îl va determina să demisioneze, potrivit părerii unor juriști eminenți, pe care Partidul Laburist a putut s-o obțină și pe care cotidianul “The Guardian” a postat-o online, scrie RADOR, citând La Libre Belgique.

HotNews.roFoto: Hotnews

Sâmbătă, dl Johnson a anunțat că se simte legat “teoretic” de legea votată vineri. Aceasta îl obligă să ceară o nouă amânare pentru ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, fixată pentru sfârșitul lui octombrie, dacă nu se obține un nou acord până atunci. Conservatorul preferă să ignore legea decât să ceară o nouă amânare.

Potrivit concluziilor unor eminenți juriști, consilieri ai Reginei (Queen's Counsel), trimise lui Keir Starmer, responsabilul cu Brexit în carul Partidului Laburist, reiese că prim-ministrul poate fi condamnat de un tribunal dacă încearcă să rămână la Downing Street în situația în care refuză să aplice legea.

Camera britanică a Lorzilor a blocat vineri un “no deal”. Camera Comunelor votase deja miercuri o lege care exclude un Brexit fără acord.

Luni, regina ar trebui să ratifice această lege.

Joi, Boris Johnson declarase că preferă “să moară” mai curând decât să ceară o nouă amânare a Brexit.

Prim-ministrul vrea ca Regatul Unit să iasă din UE pe 31 octombrie, “cu sau fără acord”.