Președintele turc, Tayyip Erdogan, a dat o declarație la doar câteva ore de la începerea misiunilor comune turco-americane, din nordul Siriei, prin care a transmis că Ankara și Washingtonul au avvut dispute frecvente legate de stabilirea "zonei de securitate", scrie Reuters.

Erdogan si TrumpFoto: Captura Euronews

"Negociem cu SUA pentru zona de securitate, dar observăm la fiecare pas că ceea ce vrem noi și ceea ce au ei de gând nu este același lucru", a spus Erdogan.

"Se pare că aliatul nostru vrea o zonă de securitate pentru organizația teroristă, nu pentru noi. Respingem această variantă."

Zona de securitate este controlată în principal de forțele militare kurde, pe care Ankara le consideră teroriste.

Misiunile comune de patrulare turco-americane au început duminică dimineaţă în nord-estul Siriei, într-un sector menit să se transforme într-o "zonă de securitate", scrie Agerpress, citând AFP.

Şase vehicule blindate turce au traversat frontiera pentru a se alătura în Siria trupelor americane, pentru prima misiune de patrulare comună în cadrul unui acord încheiat la 7 august. Acordul între Turcia şi SUA prevede instituirea unei zone tampon între frontiera turcă şi zonele siriene controlate de miliţia kurdă sprijinită de Washington YPG (Unităţile de protecţie a poporului).

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că omologul său american Donald Trump a promis că "zona de securitate" va avea o lărgime de 32 de kilometri. ​