Circa 2.000 de oameni au ieşit duminică pe străzile din Sarajevo pentru a participa la prima Paradă Gay din Bosnia-Herţegovina, care s-a desfăşurat fără incidente pe fondul unor măsuri stricte de securitate, informează Agerpres citând EFE.

Prima parada gay la SarajevoFoto: Captura YouTube

Protejaţi de circa 1.250 de poliţişti, inclusiv lunetişti amplasaţi pe diferite clădiri din centrul capitalei bosniace, participanţii la defilare au mărşăluit pe bulevardul Mareşalul Tito şi au ajuns în faţa Parlamentului, unde organizatorii au rostit discursuri în favoarea drepturilor LGBT, în aplauzele participanţilor.

"Merit o viaţă fără violenţe", "Îmi cer scuze că existenţa mea vă dărâmă prejudecăţile", "Simt mai multă dragoste decât frică" şi "Uniţi în diversitate" au fost câteva dintre sloganurile scrise pe pancartele participanţilor.

"Noi, lesbiene, homosexuali, bisexuali, transsexuali şi queer luptăm zi de zi pentru existenţa, identitatea şi iubirea noastră. Homofobii ne atacă, ne resping, ne dispreţuiesc şi ne lovesc zilnic", a declarat Branko Culibrk, unul dintre organizatori.

Lideri ai asociaţiei proislamice Iskorak, care au organizat duminică dimineaţa o contramanifestaţie, au apreciat că marşul LGBT este "cel mai rău lucru petrecut vreodată în Sarajevo, chiar mai rău decât războiul".

Dimpotrivă, Parada Gay s-a bucurat de sprijinul explicit al comunităţii internaţionale, inclusiv a Uniunii Europene şi a SUA. Comisarul european pentru vecinătate şi extindere, Johannes Hahn, a transmis un mesaj pe contul său de Twitter în care a apreciat că marşul "este un pas important pentru protejarea drepturilor fundamentale ale tuturor cetăţenilor Bosniei".

Bosnia-Herţegovina, ţară care continuă să fie traumatizată de războiul interetnic din anii 90 ai secolului trecut, era până acum ultima ţară din regiune în care nu avusese loc o paradă gay. Bosnia-Herţegovina este o ţară cu 4 milioane de locuitori, una dintre cele mai sărace din Europa, unde echilibrul etnic este fragil: există o majoritate musulmană (51%), care convieţuieşte alături de sârbi (ortodocşi, 31%) şi croaţi (catolici, 15%).