​Alegerea unui membru al partidului neonazist în fruntea consiliului local al unui orășel din Germania, cu susținerea unanimă a aleșilor locali conservatori și social-democrați, a provocat indignare în clasa politică germană care cere anularea acestei decizii, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Stefan Jagsch, membru al Partidului Național Democrat, ultranaționalist, a fost ales joi șef al consiliului municipal din Waldsiedlung, o localitate cu 2.500 de locuitori, situată la 30 de kilometri de Frankfurt.

El a fost susținut atât de membrii locali ai CDU, partid al cancelarului Angela Merkel, cât și de aleșii SPD(social-democrati) și FDP(liberali).

Stefan Jagsch nu a avut niciun contracandidat.

„Poziția SPD este clară: nu vom coopera cu naziștii! Niciodată! Acest lucru este valabil de la guvernul federal la municipalități. Decizia este de neînțeles și nu poate fi justificate. Trebuie să se revină asupra ei imediat”, a reacționat sâmbătă, pe Twitter, secretarul general al social-democraților, Lars Klingbeil.

Și secretarul general al CDU, Paul Ziemiak, a cerut revenirea asupra deciziei. „Sunt șocat. Alegerea reprezentantului unui partid care urmărește obiective anticonstituționale este dezonorantă”, adeclarat el pentru Bild. „Cred că va fi corectată”, a mai spus el.

Pe pagina sa de Facebook, Stefan Jagsch a scris că va susține interesele localității și va avea o abordare constructivă, fiind venit „dintre oameni, pentru oameni”.