Ministrul mexican de Externe, Marcelo Ebrard, a declarat vineri că țara sa nu se așteaptă ca Statele Unite să impună tarife vamale pentru produsele importate din Mexic deoarece autoritățile de la Ciudad de Mexico au reușit să reducă semnificativ migrația ilegală către SUA, potrivit Mediafax.

SUA granita cu MexicFoto: Wikipedia

Aflat la o conferință de presă alături de președintele țării, Andres Manuel Lopez Obrador, Ebrard a declarat că Mexicul a redus cu 56% numărul de migranți care traversează țara către granița cu Statele Unite.

La sfârșitul lunii mai, președintele SUA Donald Trump a amenințat că va impune tarife vamale pentru toate produsele mexicane dacă autoritățile din Mexic nu vor reduce numărul de migranți care se îndreptau din America Centrală către Statele Unite.

În iunie, cele două părți au stabilit o perioadă de 90 de zile pentru ca Mexicul să reducă fluxul de migranți. Autoritățile mexicane au suplimentat forțele de securitate de la frontiere și au acceptat să găzduiască solicitanții de azil până la procesarea cererilor acestora în Statele Unite.

Această perioadă de 90 de zile s-a încheiat săptămâna aceasta, iar Ebrard va avea marți o întrevedere cu oficiali americani pentru a discuta despre rezultatele obținute.

Ministrul a adăugat că le va explica oficialilor americani că strategia mexicană a fost un succes. „Nu mă aștept să fim amenințați cu tarife vamale marți”, a adăugat Ebrard.

Donald Trump a lăudat acțiunile Guvernului mexican pentru reducerea fluxului de migranți. În luna iulie numărul migranților de la granița de sud a Statelor Unite a scăzut cu o treime, potrivit informațiilor oferite de autoritățile americane, iar Trump a informat săptămâna aceasta că scăderea a continuat.

„Vreau să mulțumesc Mexicului, Guvernului mexican și președintelui pentru că ne-au ajutat”, a declarat miercuri președintele american. „Ne ajută foarte mult. Mai mult decât ar fi crezut cineva că este posibil”, a adăugat el.