Iranul pare "să avanseze treptat" spre o situație ce va permite inițierea de tratative cu Washingtonul, a declarat vineri Mark Esper, secretarul american al Apărării, la puțin timp după ce președintele SUA, Donald Trump, a semnalat că este pregătit să se întâlnească cu omologul său iranian, potrivit Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Se pare că, în unele moduri, Iranul se apropie de situația în care am putea avea discuții", a afirmat Esper, într-un discurs la un institut de cercetare din Londra, potrivit publicației Times of Israel.

Oficialul american a mai afirmat că discuțiile cu Iranul ar urma să aibă drept obiectiv negocierea unui nou acord atomic, care să garanteze că Iranul "nu va dezvolta ori obține arme nucleare nu doar în 10 sau 15 ani, ci niciodată".

Președintele iranian Hassan Rouhani a anunțat că, începând de vineri, Iranul își va reduce suplimentar angajamentele asumate de Teheran prin Acordul atomic semnat cu marile puteri în anul 2015.

Pe de altă parte, Donald Trump a semnalat recent că s-ar putea întâlni cu omologul său iranian, Hassan Rouhani, la Adunarea Generală a Națiunilor Unite, care se va desfășura în perioada 17-30 septembrie, la New York.