Fostul europarlamentar polonez Janusz Wojciechowski, propus de guvernul de la Varşovia să fie comisar în viitoarea Comisie Europeană, este investigat de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) pentru cheltuieli pentru deplasări efectuate în perioada când acesta a fost eurodeputat, a confirmat vineri acest oficiu european, scrie agenţia DPA, citată de Agerpres.

Janusz WojciechowskiFoto: Jaroslaw Roland Kruk / Wikipedia

Informaţia a apărut iniţial în publicaţia germană Spiegel, care a scris că investigaţia OLAF priveşte cheltuieli efectuate între anii 2004 şi 2014. Wojciechowski a declarat pentru această publicaţie că a rambursat 11.250 de euro din propria sa iniţiativă pentru cheltuieli de deplasare „insuficient justificate prin documente”. Spiegel susţine însă că investigaţia ar fi legată de alte cheltuieli.

„OLAF poate confirma că investighează presupuse nereguli privind rambursarea costurilor de călătorie de către fostul eurodeputat Janusz Wojciechowski”, a transmis vineri acest organism. Finalizarea investigaţiei nu are o dată limită.

Janusz Wojciechowski a fost propus de guvernul polonez pentru un post de comisar în Comisia condusă de Ursula von del Leyen - numele său fiind vehiculat pentru portofoliul agriculturii - după ce primul candidat al Varşoviei pentru viitorul executiv comunitar, Krzysztof Szczerski, s-a retras în urma primei runde de interviuri.

Potrivit agenţiei DPA, Ursula von der Leyen este aşteptată să publice luni numele viitorilor comisari europeni, câte unul din fiecare stat membru al UE (cu excepţia Marii Britanii), iar marţi să anunţe portofoliile pe care aceştia le vor avea în Comisia Europeană care-şi va începe activitatea pe 1 noiembrie.

Comisarii desemnaţi urmează să fie audiaţi între 30 septembrie şi 8 octombrie în Parlamentul European, care îşi va da votul final cu privire la componenţa Comisiei în ansamblu.