Alegătorii din Moscova se vor duce duminică la urne, dar când vor studia buletinul de vot nu vor găsi nici măcar un singur candidat sub sigla partidului lui Putin, Rusia Unită, scrie Politico.eu.

Vladimir Putin si sigla Rusiei UniteFoto: kremlin.ru

În schimb, votanții informați vor descoperi membri ai Rusiei Unite pozând în ”candidați independenți”, o încercare de distanțare de partidul tot mai nepopular al lui Putin. Pentru prima oară în istoria sa, Rusia Unită, înființată în 2001, nu a propus oficial niciun candidat la alegerile pentru Duma Municipală.

Logo-ul său, un urs, pe vremuri omniprezent pe panourile electorale, acum este absent. Totuși, activiștii opoziției au ”vandalizat” posterele electorale ale ”independenților” afiliați la partidul lui Putin cu abțibilduri pe care scrie ”Atenție! Candidat al Rusiei Unite”.

”Este ca o bilă neagră pentru un candidat dacă recunoaște public că este membru al Rusiei Unite. Acest partid este aproape mort”, a explicat Konstantin Gaaze, analist politic la Carnegie Moscow Center.

Popularitatea Rusiei Unite s-a prăbușit din cauza majorării cu cinci ani a vârstei de pensionare și a acuzațiilor de corupție, punând sub semnul întrebării dominația formațiunii supra parlamentului rus și complicând eforturile lui Vladimir Putin de a rămâne la conducerea țării și după 2024 când mandatul său prezidențial - teoretic ultimul posibil - se încheie.

Un sondaj realizat în iulie de St. Petersburg Politics Foundation, un think-tank independent, a arătat că doar 11% dintre locuitorii Moscovei ar vota Rusia Unită. Gaaze estimează că în zonele din centrul Moscovei, considerate fiefuri liberale, sprijinul pentru partidul de la putere poate fi exprimat în scoruri cu o singură cifră.