Președintele Columbiei, Ivan Duque, a spus joi că președintele Nicolas Maduro ar trebui să cheltuie banii țării pe hrană, nu pentru a cumpăra rachete, în contextul unui nou conflict verbal între liderii celor două națiuni vecine, scrie Reuters.

Ivan DuqueFoto: Wikipedia

Maduro a ordonat marți trupelor militare să fie în alertă, pentru a răspunde unor potențiale atacuri din partea Columbiei și a anunțat exerciții militare la graniță, atrăgând critici dure din partea ministrului de Externe columbian, care a transmis că aceste exerciții reprezintă o amenințare la adresa stabilității regionale.

"Nu ar trebui să se laude în legătură cu rachetele de la graniță", a spus Duque la radio în orașul Barranuilla. "În loc să cheltui banii pe rachete, protejează oamenii Venezuelei, dă-le de mâncare."

"Este un mod crud de a-ți bate joc de oamenii flămânzi, să te lauzi, vorbind despre rachete."

Cele două state împart o graniță de 2.219 km, iar relațiile au fost de multe ori tensionate în ultimii 10 ani. Aceste tensiuni au fost reaprinse săptămâna trecută, când foști comandanți din Forțele Armate Revoluționare din Columbia, acum demobilizate, au anunțat că vor începe din nou să se înarmeze, prin intermediul unui video despre care autoritățile columbiene susțin că a fost filmat în Venezuela. Maduro a afirmat anterior că foștii rebeli sunt bineveniți în Venezuela.

"Columbia nu va fi provocată de exerciții", a adăugat Duque. "Nu cădem pradă provocărilor, nu provocăm și nu permitem să fim provocați."

"Dar cerem respect pentru teritoriul nostru și îl cerem folosind fiecare oportunitate pentru a denunța conspirația dictaturii cu grupurile teroriste."