Prim ministrul canadian Justin Trudeau a afirmat joi că statul chinez folosește detenția arbitrară ca unealtă pentru a-și atinge obiectivele politice interne și internaționale, scrie CBC.

Justin TrudeauFoto: Flickr/ DoD News

El a adăugat că această tactică de presiune este îngrijorătoare nu numai pentru Canada, dar și pentru aliații occidentali. Trudeau a făcut aceste comentarii în timpul unei întâlniri cu board-ul editorial de la Toronto Star, unde a fost întrebat ce părere are despre ultimele reproșuri făcute de purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, la adresa Canadei.

Discutând despre numirea făcută de Trudeau a consultantului de afaceri Dominic Barton ca nou ambasador al Canadei în China, purtătorul de cuvânt Geng Shuang a spus că Canada "trebuie să reflecte asupra greșelilor sale" și să o elibereze imediat pe directoarea executivă de la Huawei, Meng Wanzhou, reținută pe baza unei cereri de extrădare făcută de SUA.

"Așteptăm ca eforturile sale să ajute la aducerea relațiilor dintre China și Canada înapoi pe drumul cel bun", a afirmat Geng.

China a închis doi bărbați canadieni, pe fostul diplomat Michael Kovrig și pe antreprenorul Michael Spavor, suspectați de spionaj, o mișcare care a fost văzută ca un răspuns de răzbunare la arestul lui Meng.

"Folosirea detenției arbitrare ca unealtă pentru atingerea obiectivelor politice, internaționale și interne, este o chestiune care îngrijorează nu numai Canada, ci și pe toți aliații noștri, care au atras atenția că acesta nu este un comportament acceptabil în comunitatea internațională, deoarece toți sunt îngrijorați că statul chinez va utiliza același tip de tactici împotriva lor", a declarat Trudeau la sfârșitul întâlnirii cu jurnaliștii.

Trudeau a transmis că nu dorește să escaladeze tensiunile cu China și a menționat că Beijingul a aprobat rapid numirea noului ambasador.