Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a cărui ţară adăposteşte peste patru milioane de refugiaţi, a ameninţat joi să lase să treacă un nou val spre Uniunea Europeană daca nu obţine mai mult ajutor internaţional, potrivit Le Vif, citat de Rador.

RefugiatiFoto: Captura YouTube

Peste 3,5 milioane din aceşti refugiaţi sunt sirieni şi Ankara doreşte crearea în Siria a unei “zone de securitate” unde aceştia s-ar putea întoarce. “Daca asta nu se întâmplă, vom fi obligaţi să deschidem porţile. Fie ne ajutaţi, fie, daca nu o faceţi, regret, dar există limite la ceea ce se poate suporta”, a declarat el într-un discurs televizat la Ankara. “Noi spunem, să stabilim o zonă de securitate (…) dacă facem aşa ceva, acest lucru vă fi o uşurare pentru Turcia”, a continuat el.

El a vorbit de asemenea despre situaţia de la Idlib – provincie siriană de la frontiera cu Turcia unde trăiesc circa 3 milioane de persoane şi care este supusă la bombardamente ale regimului – ca şi despre un aflux crescând de refugiaţi afgani spre Turcia. “Nu am avut sprijin suficient şi vom fi obligaţi să facem asta pentru a-l obţine”, a adăugat el, afirmând că Turcia a cheltuit 40 de miliarde de dolari şi nu a obţinut decât trei miliarde de euro de la Uniunea Europeană pentru primirea refugiaţilor sirieni.

Turcia şi UE au încheiat în 2016 un acord care prevede întoarcerea în Turcia a migranţilor intraţi ilegal în Grecia în schimbul unui ajutor financiar de 6 miliarde de euro din partea UE pentru Ankara. “Până astăzi, Uniunea Europeana a alocat 5,6 din cele 6 miliarde de euro aprobate”, a răspuns o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, Natasha Bertaud, care a dat asigurări că restul vă fi plătit “în curând”.

Punând presiune şi asupra Statelor Unite cu care Turcia negociază crearea unei “zone de securitate” în nord-estul Siriei, dl Erdogan s-a declarat “hotărât” ca ea să fie creată “până în ultima săptămână din septembrie”. Afirmând că 350.000 de sirieni s-au întors deja în zone controlate de Turcia în nordul Siriei, el a subliniat că obiectivul este de a instala un milion “într-o zonă de securitate de 450 km de-a lungul frontierei”.