Premierul Ungariei, Viktor Orban, a prezidat, joi, o reuniune internațională care a vizat promovarea ”modelul familiei tradiționale” în fața mai multor personalități din Brazilia, Statele Unite, Africa și Europa de Est, adunate pentru a încuraja natalitatea în numele ”valorilor creștine”, relatează AFP.

Viktor OrbanFoto: Flickr

Președintele sârb Alexandar Vucic, premierul ceh Andrej Babis și fostul șef al executivului australian Tony Abbott s-au deplasat pentru acest ”summit demografic” la Budapesta. De asemenea, au fost prezenți miniștri în exercițiu din Bulgaria, Brazilia, Letonia, Polonia, Bangladesh și Capul Verde, precum și reprezentanți ai Congresului american și figuri religioase.

Liderul Ungariei a făcut apel la ”scrierea în Constituție” a politicilor ”pro-familie”, pentru a contracara, a explicat el, efectul deciziilor din justiție care pot fi ”anti-familie”. Din 2010, Ungaria a introdus în mod progresiv una dintre cele mai pro-nataliste politici din rândul țărilor occidentale.

O condiție pentru succes (a acestei politici, nota editorului) este renașterea ”creștinismului în Europa”, a afirmat Orban.

”Dacă noi acceptăm imigrația ca pe o soluție, atunci contribuim la înlocuirea populațiilor”, a estimat șeful guvernului Ungariei, unul dintre puținii din Europa care se referă în mod public la teoria conspirației privind marea înlocuire.

Acesta a calificat drept ”idioată” și ”împotriva naturii” ideea de a avea mai puțini copii pentru a salva climatul Pământului.

Miercuri, guvernul Ungariei a ținut o conferință la Budapesta ”pentru comunicatorii creștini” pentru a încuraja credincioșii să promoveze valorile în mass media.

Un participant a sfătuit jurnaliștii conservatori să ”riposteze împotriva corectitudinii politice și ortodoxiei liberale”, în timp ce altul a explicat cum Twitter poate fi folosit în acest scop.

Budapesta consideră că măsurile care favorizează natalitatea sunt eficiente.

Experții consideră, cu toate acestea, că creșterea se datorează în principal ieșirii din criza economică a Ungariei, o țară cu 9,7 milioane de locuitori și care se confruntă cu emigrarea cetățenilor săi.