Jair Bolsonaro a atacat-o pe Michelle Bachelet, înaltul comisat ONU pentru drepturile omului, abordând subiectul dictaturii din Chile, în timpul căreia ea și părinții săi au fost torturați, după ce ea a criticat crimele comise de poliție și spațiul tot mai mic pentru democrație din Brazilia, scrie The Guardian.

Jair BolsonaroFoto: Agerpres/EPA

"Ea apără drepturile unor vagabonzi", a spus președintele brazilian reporterilor, miercuri.

"Doamna Michelle Bachelet, dacă oamenii lui Pinochet nu ar fi învins stânga în 1973 - printre care și pe tatăl tău - Chile ar fi fost Cuba azi."

Tatăl lui Bachelet, Alberto, un general din forțele aviatice, a fost închis și torturat pentru că s-a opus loviturii de stat condusă de Augusto Pinochet în 1973, murind de atac de cord în închisoare. În 2014, noi ofițeri au fost condamnați la închisoare pentru torturarea sa. Bachelet și mama sa, Angela Jeria, au fost de asemenea închise.

Bolsonaro a lăudat în mai multe rânduri dictatura militară a Braziliei și a exprimat admirație față de conducători precum Pinochet, al cărui regim a ucis peste 3.000 de oameni în perioada 1973-1990.

Comentariile sale au venit după ce Bachelet a criticat crimele comise de poliție, care sunt în creștere în Brazilia.

Luna trecută, Bolsonaro a spus că speră ca o serie de noi legi propuse, care permit polițiștilor să ucidă infractori mai ușor, va însemna că aceștia "vor muri în stradă ca gândacii".

Tot miercuri, Piñera, președintele conservator al statului Chile și un prieten al lui Bolsonaro, s-a distanțat de comentariile acestuia. "Nu împărtășesc deloc referințele făcute de președintele Bolsonaro referitoare la un fost președinte din Chile - mai ales pe un subiect atât de dureros ca moartea tatălui ei", a spus el reporterilor.

Piñera, care a fost criticat din cauza legăturilor sale cu președintele brazilian, a afirmat: "Indiferent de opiniile referitoare la guvernele pe care le-am avut în anii 70 și 80, acestea trebuie mereu exprimate cu respect."