Papa Francisc a afirmat miercuri că este o onoare să fie atacat de conservatorii Bisericii Americane și de aliații lor catolici din presă, care l-au criticat pe teme legate de teologie, criza climatică și i-au cerut și retragerea din poziție, scrie Reuters.

Papa Francisc la plecareFoto: Agerpres

Răspunsul papei la criticii săi americani a venit în timpul unui zbor spre Mozambic, în cadrul unui tur al Africii Subsahariane. El discuta cu jurnalistul francez Nicholas Seneze, autor al cărții "Cum vrea America să schimbe papii".

În această carte, Seneze descrie o rețea de comentatori conservatori, agenți politici, teologi și oameni ai bisericii care l-au atacat pe Papa Francisc, de multe ori prin intermediul presei catolice și a fundațiilor.

"Este o onoare că americanii mă atacă", i-a spus pontiful lui Seneze. Papa a declarat că nu citise încă cartea, deoarece ajutoarele sale nu o găsiseră, însă a sugerat că auzise de ea din presa italiană.

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni, a clarificat mai târziu comentariile papei.

"Papa a vorbit într-un context informal în care a dorit să spună că mereu vede criticile ca pe o onoare, mai ales când vine de la gânditorii care reprezintă o autoritate, în acest caz, cei dintr-o națiune importană", a afirmat Bruni.

În ultimii ani, Francisc a fost ținta criticilor unui grup mic dar puternic format din conservatori americani nemuțumiți de viziunile referitoare la mai multe chestiuni teologice și la probleme sociale, de la emigrație, până la schimbarea climatică. Liderul lor spiritual este cardinalul american Raymond Leo Burke, care a devenit și mai agresiv în atacurile sale după ce papa l-a retrogradat din funcția sa de la Vatican, acum câțiva ani.