Ministrul nord-coreean de Externe, Ri Yong Ho, nu va participa la întâlnirea anuală ONU a liderilor mondiali, de luna aceasta, din cauza "agendei sale încărcate", a declarat miercuri delegatul ONU al țării pentru Reuters, scrie The Asahi Shimbun.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ri a participat la adunările generale ONU din New York în ultimii 3 ani. Ambasadorul ONU al Coreii de Nord, Kim Song, va trebui acum să se adreseze corpului format din 193 de membrii, pe 30 septembrie.

SUA încearcă să reinițieze discuțiile suspendate cu Coreea de Nord, legate de încetarea programelor nucleare ale Phenianului. Consiliul de Securitate ONU a crescut în mod unanim sancțiunile asupra statului nord-coreean, din 2006, într-o încercare de a bloca finațarea acestor programe.

Departamentul de Stat al Statelor Unite nu a oferit încă comentarii.

China, aliat și vecin al Coreii de Nord, a încurajat reluarea discuțiilor, iar înaltul diplomat chinez, consilierul de stat, Wang Yi, a vizitat Phenianul săptămâna aceasta.

Luna trecută, Ri l-a numit pe Pompeo "toxina opusă schimbării din diplomația SUA", care "se folosește de retorica răsuflată a sancțiunilor". Ri și Pompeo s-au întâlnit separat, în timpul Adunării Generale ONU de anul trecut. De asemenea, cei doi au fost prezenți la summitul dintre Kim și Trump, din Vietnam, în februarie.

Situația s-a complicat tot mai tare din cauza unei serii de lansări de rachete realizate de Corea de Nord, din iunie, despre care a transmis că au fost făcute în semn de protest la exercițiile militare comune ale Coreii de Sud cu Statele Unite.

Consiliul de Securitate ONU s-a întâlnit de două ori în spatele ușilor închise, la cererea Marii Britanii, a Franței și a Germaniei, pentru a discuta despre aceste lansări.