SUA va oferi o sumă adițională de 120 de milioane de dolari pentru a asista America Latină în primirea și găzduirea milioanelor de emigranți care fug din Venezuela, potrivit unui anunț al Departamentului de Stat, scrie Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Peste 4 milioane de venezueleni au fugit din țara lor de origine în ultimii ani, în contextul unei crize politice și a lipsei de hrană și medicamente.

Adjunctul Secretarului de Stat, John Sullivan, împreună cu conducătorul Agenției de Stat pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Mark Green, au făcut acest anunț în timpul unei vizite în orașul de graniță, Cucuta, din Columbia, un loc în care fluxul de emigranți este foarte ridicat. Ivanka Trump, consilier al Casei Albe și fiica președintelui american, este de asemenea în această vizită. Columbia este prima oprire în turul său din America Latină, urmând ca cei trei să ajungă și în Argentina și Paraguay.

"Aceste fonduri adiționale oferă un prijin vital, inclusiv în ceea ce privește aprovizionarea cu alimente în cazuri de urgență sau asistența medicală, venezuelenilor vulnerabili din Columbia, Ecuador, Brazilia și în restul regiunii", transmite Departamentul de Stat.

"Cu această asistență, contribuția Statelor Unite la răspunsul la criza regională a Venezuelei este de peste 376 de milioane de dolari."

"Felicităm Columbia și țările vecine pentru sprijinul lor și facem un apel către alți donatori să contribuie la rezolvarea crizei", transmite declarația Departamentului de Stat.

Columbia a primit mai mulți emigranți din Venezuela decât orice altă țară, fiind acum casa a peste 1.4 milioane de venezueleni. Spre deosebire de alte țări, Columbia nu a impus cerințe stricte pentru emigranți, încurajându-i să se înregistreze formal în baza de date a autorităților, pentru a putea accesa servicii sociale.