Iranul va începe de vineri să dezvolte centrifuge care să permită accelerarea procesului de îmbogățire a uraniului, a declarat președintele Hassan Rouhani, adăugând că acest al treilea pas în sensul reducerii angajamentelor asumate de Teheran prin Acordul atomic va avea un "efect extraordinar", scrie Mediafax, citând France 24.

HotNews.roFoto: Hotnews

Acordul nuclear din 2015 permitea Iranului să păstreze un număr redus de centrifuge de primă generație la două centrale nucleare, relatează postul France 24. Însă dezvoltarea de centrifuge mai avansate ar permite producerea mult mai rapidă de material fisionabil pentru potențiale arme nucleare.

"De vineri, vom asista la cercetarea și dezvoltarea de diferite tipuri de centrifuge și noi centrifuge și, de asemenea, orice este necesar pentru îmbogățirea uraniului într-un mod accelerat", a afirmat Rouhani, într-un discurs televizat difuzat miercuri.

"Toate limitările privind cercetarea și dezvoltarea vor fi eliminate vineri", a adăugat președintele iranian.

Regimul de la Teheran susține că produce uraniu îmbogățit doar pentru a alimenta centrale nucleare.

Preşedintele Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul atomic semnat de marile puteri cu Iranul. Marea Britanie, Germania, Franţa, China şi Rusia menţin Acordul nuclear cu Iranul.

Din cauza sancţiunilor americane, Iranul a avertizat că ar putea renunţa la unele condiţii ale Acordului nuclear, cerând sprijinul Uniunii Europene pentru menţinerea Tratatului.