Ambasada Federaţiei Ruse la Sofia, Bulgaria, și-a exprimat nedumerirea faţă de declarația Ministerului Afacerilor Externe al Bulgariei cu privire la o expoziție dedicată aniversării eliberării Europei de Est de sub ocupaţia nazistă, expoziţie care va avea loc la Centrul Rus de Cultură şi Informare din Sofia.

Monument sovietic in PoloniaFoto: Wikimedia Commons - masti

"Această expoziție nu are nicio legătură cu discursul politic intern bulgar, de astăzi", se arată în mesajul postat pe pagina de Facebook a ambasadei ruse. Se mai menţionează faptul că expoziția are în mod exclusiv scopul de a informa comunitatea bulgară cu privire la materiale din fondurile Arhivei Centrale Ruse. Se mai specifică faptul că misiunea diplomatică este "descurajată" de faptul că declarațiile oficiale au fost făcute înainte de a fi cunoscut conţinutul acestei expoziţii.

Ministerul Afacerilor Externe al Bulgariei a cerut Rusiei să nu sprijine o "teorie istorică dubioasă", potrivit căreia războiul dus de Uniunea Sovietică împotriva Germaniei naziste ar fi reprezentat eliberarea Europei. Ambasada Rusiei la Sofia a comentat această declarație a MAE bulgar, potrivit Russia Today, citat de Rador.