Jurnaliștii din nordul îndepărtat al Rusiei au măsurat niveluri ridicare de radiații în apropiere de două pontoane plutitoare abandonate care au fost aduse la mal după accidentul misterios de luna trecută din timpul testării unei rachete, care a produs îngrijorări la nivel internațional, relatează The Moscow Times.

deseuri Foto: captura video

Cinci ingineri în fizică nucleară și doi angajați ai Ministerului Apărării au murit după ce o rachetă cu propulsie nucleară a explodat pe o platformă de pe mare pe 8 august, ceea ce a dus la o scurtă creștere a radiațiilor de până la 16 ori în orașele din apropiere. Agenții de știri au raportat recent, citând fotografii și servicii de informații americane de la fața locului, că explozia a avut loc în timpul misiunii de recuperare a rachetei de pe fundul mării.

Nivelurile de radiații de la două pontoane care au fost aduse la malul Mării Albe erau de mai multe ori peste normă, au relatat jurnaliști din regiunea Arhanghelsk într-un video publicat luni.

”Plaja ar trebui să fie decontaminată”, a spus Bruno Chareyron, director de cercetare la Comisia pentru Cercetare independentă și informații despre radioactivitate, un ONG francez specializat în analiza radioactivității, pentru Radio Europa Liberă.

”Autoritățile ar trebui să colecteze deșeurile radioactive și să monitorizeze contaminarea apei, sedimentele de nisip, fauna și flora”, a fost citat Chareyron.

Rosatom, compania de stat pentru energie nucleară a Rusiei, a spus pentru Radio Europa Liberă că ”nu se află în poziția de a comenta contracte clasificate de apărare și teste militare”.

Șeful Serviciul federal pentru supravegherea în domeniul protecției drepturilor consumatorilor și bunăstării populației (Rospotrebnadzor) a spus pentru Interfax miercuri că măsurătorile de radiații de la surse neoficiale nu ar trebui să fie crezute, adăugând că nu există riscuri privind sănătatea publică în regiune.