După o așteptare lungă pentru a cunoaște rezultatul, Blogul Mişcării 5 Stele a anunțat unda verde acordată de membrii Mişcării guvernului Conte bis susținut de PD și M5S. 79,3% dintre alegători - egal cu 63.146 voturi - au spus Da, în timp ce 16.488 (20,7%) de alegători au respins acordul, potrivit Il Sole24, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Cred că trebuie să fim foarte mândri de faptul că întreaga lume a așteptat ca aceşti 80.000 de cetățeni italieni să se pronunţe pe o platformă digitală unică în lume", subliniază liderul politic al Mișcării, Luigi Di Maio, în conferința de presă pe care a ţinut-o la Camera Deputaților.

Potrivit organizatorilor, operațiunile de votare au înregistrat un nou record al platformei Rousseau (peste 79.000 de alegători: cel precedent din mai 2018 fiind de 56.127 de alegători), și au existat doar câteva probleme tehnice în faza de pornire care au fost rezolvate imediat. Victorie și pe frontul hackerilor: „Am reușit să respingem toate activitățile celor care doreau ca acest vot să meargă în direcția dorită de ei”, anunţă Asociația Rousseau, cea care administrează platforma.

În primele două ore de votare s-au exprimat 29.781 de membri autorizați. „Am gestionat simultan 24.000 de conexiuni cu vârfuri de 1.200 de solicitări pe secundă. Un record istoric pentru Rousseau: traficul este chiar de 10-12 ori mai mare decât cel din primul tur de vot pentru alegerea candidaților europeni". La ora13, numărul alegătorilor era de 56.000. Pentru Davide Casaleggio, președintele Asociației Rousseau, acesta este „recordul mondial al participării online la un vot politic”. La ora 16, votaseră peste 73.000 de italieni. Enrica Sabatini, de la Asociația Rousseau admite unele tentative de atac ale hackerilor împotriva platformei de vot, însă „am reușit să respingem toate activitățile celor care doreau ca acest vot să meargă în direcția dorită de ei”.

În afara hotărârii privind președintele Consiliului și noul aliat în executiv, se propune un proiect de program cu douăzeci și șase de puncte, cu menţiunea că este vorba despre un document care rezumă conținutul pe care premierul „îl integrează și îl definește''. Pe primul loc se află legea bugetului pentru anul 2020, bazată pe „o politică economică expansivă, fără a compromite echilibrul finanțelor publice”.

Prin intermediul unor măsuri precum neutralizarea creșterii TVA, sprijinul acordat familiilor și persoanelor cu dizabilități, urmărirea politicilor de urgentare a acordării de locuințe, debirocratizare și simplificare administrativă, resurse mai mari pentru școli, universități, cercetare și bunăstare.

În special, se va miza pe reducerea impozitelor pe muncă, în beneficiul lucrătorilor; pe identificarea unui salariu corect („salariul minim”), garantând protecții maxime în beneficiul lucrătorilor; pe aprobarea unei legi privind reprezentarea sindicală; pe identificarea compensației potrivită și pentru lucrătorii care nu sunt angajaţi, pentru a evita formele de abuz și exploatare, în special în detrimentul tinerilor profesioniști; pe implementarea unui plan strategic de prevenire a accidentelor de muncă și a bolilor profesionale; pe introducerea unei legi privind egalitatea de gen în salarii, pe transpunerea directivelor europene privind concediile de paternitate obligatorii și pe reconcilierea vieții profesionale.

Dincolo de afirmațiile de principiu amplu împărtășite asupra cărora există o convergență largă („trebuie să consolidăm acțiunea de combatere a mafiei și să combatem evaziunea fiscale”, să elaborăm ''un plan extraordinar de investiții pentru creștere și muncă în Sud "), în cele două puncte în jurul cărora negocierile dintre Pd și M5S au înregistrat cea mai mare , pare să se fi realizat o mediere. În acest sens: în ceea ce privește problema migraţiei „regulamentul în materie de securitate trebuie actualizat în urma indicaţiilor date de președintele Republicii”.

Apoi, „este necesar să se reducă numărul parlamentarilor, inițiind în același timp un parcurs de creștere a garanțiilor constituționale, de reprezentare democratică, asigurând pluralismul politic și teritorial”. Ceea ce înseamnă spaţiu pentru noua lege electorală, așa cum au cerut ​​democrații, împreună cu reforma susținută de cei de la M5S.

Rousseau este o platformă digitală administrată de o persoană fizică, fără nicio posibilitate de control de către terți și a cărei mod de funcţionare a ridicat multe semne de întrebare. (traducere Rador)