Ţinând seama de impasul legat de ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, Comisia Europeană ia în calcul autorizarea țărilor membre de a primi bani din fondul pentru catastrofe al blocului în cazul în care se va produce un Brexit fără acord între părți, potrivit Rador care citează BBC.

BrexitFoto: Parlamentul European

În conformitate cu planul dezvăluit de postul britanic, autoritățile europene intenționează să califice Brexit-ul ca o "mare tragedie", sintagmă folosită în mod normal pentru evenimente precum cutremurele sau inundațiile de mari proporţii.

Actul, care depinde de aprobarea membrilor blocului și a Parlamentului European, ar permite țărilor să solicite primirea de sume suplimentare pentru atenuarea impactului economic al așa-numitei ieșiri "no deal".

Primul-ministru al Regatului Unit, Boris Johnson, susține că țara trebuie să părăsească blocul până pe 31 octombrie cu sau fără acord.

Uniunea Europeană și o parte a parlamentarilor britanici se tem de ieşirea fără un document care să reglementeze relațiile comerciale între părți, ceea ce ar putea afecta negativ cele două economii.

Fondul a fost creat în 2002 după ce o inundație de proporţie a lovit Europa Centrală și este folosit în mod normal pentru a finanța lucrările de reconstrucție în zonele lovite de catastrofe naturale - Italia, Germania și Austria sunt câteva dintre țările care au apelat deja la aceste resurse.

Blocul a aprobat deja măsuri de limitare a unor pagube pentru a asigura funcționarea serviciilor de bază, cum ar fi transportul aerian și serviciile financiare, în cazul unui "no deal".