Cel puțin cinci persoane au murit, iar aproximativ 13.000 de locuințe au fost avariate sau distruse după ce uraganul Dorian a devastat arhipelagul Bahamas, au anunțat autoritățile și Crucea Roșie, potrivit Mediafax citând BBC News.

Dorian in BahamasFoto: Captura YouTube

Premierul bahamian Hubert Minnis a anunțat că decesele s-au înregistrat în insulele Abaco, aflate în nord-estul țării, zona cel mai grav afectată de uragan.

Aproximativ 13.000 de locuințe au fost avariate sau distruse, potrivit Crucii Roșii.

Mai multe zone au fost inundate în această țară, iar anumite aeroporturi au fost închise din cauza fenomenelor meteo extreme.

Presa locală relatează că aeroportul internațional din Bahamas a fost inundat.

Uraganul Dorian, a doua cea mai puternică furtună tropicală înregistrată vreodată în Atlantic, rămâne "extrem de periculos", a adăugat premierul din Bahams.

Furtuna a lovit arhipelagul Bahamas cu forța unui uragan de categoria 5, însă intensitatea a scăzut până la nivelul 4, a anunțat recent Centrul Național pentru Uragane (NHC) din SUA, care a precizat că o ușoară deviere spre nord a traiectoriei uraganului ar putea amenința coasta de est Floridei.

În statele americane Florida, Georgia, Carolina de Nord și Sud a fost declarată stare de urgență.

Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, a decretat stare de urgență pentru întreg statul și a făcut apel cetățenilor să își facă rezerve de mâncare, apă și medicamente pentru cel puțin o săptămână.

„Îndemnăm toți cetățenii Floridei să aibă mâncare, medicamente și apă pentru șapte zile. Este posibil ca acest eveniment să se întindă pe mai multe zile, ceea ce creează în mod evident o serie de probleme”, a declarat Ron DeSantis.