În zorii unei săptămâni care promite să fie agitată în Parlamentul britanic, unde parlamentarii vor încerca să legifereze de urgență pentru a împiedica o ieșire a Regatului Unit din Uniunea Europeană fără acord, AFP vede următoarele scenarii posibile: Brexit fără acord, o nouă amânare, alegeri anticipate sau Brexit cu acord.

Foto:

Un Brexit fără acord

Londra și Bruxelles-ul nu ajung la un acord, iar Marea Britanie părăsește Uniunea Europeană fără un acord de retragere până la data prevăzută pentru 31 octombrie.

Temut de comunitatea economică, o astfel de ieșire brutală ar putea genera cresteri de prețuri și conduce la o lipsă de alimente, benzină și medicamente.

Guvernul a început în acest weekend o vastă campanie de informare încurajând întreprinderile și persoanele fizice să se „pregătească pentru Brexit”.

O nouă amânare

Deputații britanici vor vota un proiect care obligă guvernul să ceară o amânare suplimentară a datei de ieșire din UE, pentru a evita o ieșire fără acord.

Politicienii din opoziție ar putea beneficia de sprijinul conservatorilor rebeli pentru a vota un astfel de text, chiar dacă Boris Johnson a amenințat să alunge conservatorii care ar fi tentați să facă acest lucru.

În orice caz, deputații au doar câteva zile pentru a legifera înainte ca Parlamentul să fie suspendat săptămâna viitoare și până la 14 octombrie. Suspendarea, decisă de Boris Johnson, a provocat un val de indignare din partea adversarilor care acuză mișcarea ca fiind profund nedemocratică.

Atunci ar fi necesar ca guvernul să respecte voința Parlamentului. Refuzul ministrului Michael Gove, însărcinat să pregătească o ieșire fără acord, de a spune dacă guvernul se va supune unei astfel de legislații alimentează temerile. El a spus luni seara că „în niciun caz” nu va solicita amânarea la Bruxelles.

Alegeri anticipate

Opoziția, condusă de Laburiști, ar putea vota o moțiune de cenzură pentru a da jos guvernului, ceea ce ar putea duce la alegeri parlamentare anticipate. Dar nimic nu-l împiedică pe premierul să decidă că votul are loc după 31 octombrie, după ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană.

De asemenea, ar putea decide el însuși să convoace alegeri anticipate având nevoie de sprijinul a două treimi din deputați. Această ipoteză s-a conturat puternic luni, potrivit analiștilor politici, deși Boris Johnson a spus că „nu dorește alegeri”.

Potrivit fostului ministru conservator al Justiției, David Gauke, un conservator care s-a opus unei ieșiri fără acord, strategia guvernului este de a „pierde săptămâna aceasta” în Parlament și apoi să convoace alegeri legislative prin eliminarea celor care nu nu sunt împotriva Brexit-ului, dar care consideră că ar trebui plecat cu un acord.

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a declarat luni că nu dorește organizarea de alegeri generale și a îndemnat parlamentarii să nu susțină „o altă amânare inutilă” a ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. „Sub nicio circumstanță nu voi cere Bruxellesului o amânare. Părăsim Uniunea Europeană în data de 31 octombrie, fără doar și poate”, a declarat Boris Johnson în fața Downing Street.

Brexit cu acord

Cele două părți vor reuși să ajungă la un acord cu privire la problema crucială a graniței irlandeze. Această clauză își propune să împiedice întoarcerea la o graniță fizică între provincia britanică Irlanda de Nord și Republica Irlanda.

Negociatorul-şef european pe tema Brexit, Michel Barnier, a declarat sâmbătă că Blocul comunitar nu va schimba acordul privind ieșirea Marii Britanii din UE și că "nu este optimist" în privința evitării unui scenariu fără înțelegere

"Soluția de rezervă privind frontiera irlandeză este maximul de flexibilitate pe care UE îl poate oferi unui stat care nu este membru", a declarat Barnier.

"Nu sunt optimist în ceea ce privește evitarea unui scenariu fără acord", a adăugat acesta.

Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici. Mai mulţi membri ai fostului Guvern de la Londra au demisionat în semn de protest faţă de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană. În contextul impasului politic, premierul Theresa May şi-a prezentat, de asemenea, demisia.