Procuratura cehă a oprit investigația privind o fraudă ce ar fi fost comisă de premierul Andrej Babis, au declarat două surse ziarului Denik N, citat de Reuters.

Andrej BabisFoto: Agerpres/EPA

Biroul Procurorului General a spus doar că opinia privind cazul ”s-a schimbat”, refuzând să dea mai multe detalii înainte ca părțile implicate să fie informate. Poliția îl acuzase pe Babis că a deturnat două milioane de euro dintr-o subvenție în urmă cu 10 ani, înainte să intre în politică.

Ancheta i-a afectat până acum cariera politică, în condițiile în care cele mai multe partide au refuzat să intre la guvernare alături de un premier pus sub acuzare. Partidul său, ANO, a câștigat alegerile generale din 2017.

În iunie, sute de mii de oameni au ieșit în stradă în Praga pentru a cere demisia premierului Babis, în cele mai mari demonstrații de stradă de la Revoluția de catifea.

Poliția a spus în aprilie că Babis ar trebui acuzat oficial de fraudarea subvențiilor europene pentru a construi un hotel și un centru de conferințe în afara capitalei.

Numirea unui nou ministru al justiției, Marie Benesova, după anunțul poliției, a determinat demonstrații de stradă, oamenii spunând că Babis încearcă să influențeze procedurile și să oprească urmărirea penală a șefului guvernului.

Babis, 64 de ani, membru al Partidului Comunist înainte de 1989, este inculpat şi pentru presupusă fraudă cu subvenţii europene. De asemenea, el este acuzat că a făcut parte din poliţia secretă comunistă în anii 1980.