Uraganul Dorian, a doua furtună ca putere înregistrată vreodată în Atlantic, a lovit duminică noapte insulele Bahamas și se preconizează că va ajunge periculos de aproape de statul american Florida, transmite Reuters.

Dorian in BahamasFoto: Captura YouTube

UPDATE 21.00 Uraganul Dorian a mai scăzut în intensitate, fiind retrogradat în categoria 4, dar rămâne periculos (NHC)

UPDATE 13.11 Peste 13.000 de case din Bahamas au fost distruse sau avariate de furtună. Pe coastele SUA, în Florida, Carolina de Sud și Georgia, autoritățile au ordonat evacuarea a peste un milion de persoane.

Insulele Abaco din Bahamas au fost lovite cu valuri distructive de până la 7 metri înălțime, potrivit Centrului Național pe Uragane din Miami (NHC). La ora 11.00 seara (06.00 ora României) uraganul era la 220 kilometri de coasta Floridei.

Guvernul Henry McMaster a decis evacuarea obligatorie în opt districte de coastă. Și guvernatorul din Georgia a ordonat evacuarea a opt districte de pe coasta statului american.

”Pe traseul actual, nucleul extrem de periculos al uraganului Dorian va continua să lovească insulele Great Abaco și Great Bahama în această noapte și luni. Uraganul se va apropia periculos de aproape de coasta de est a Floridei luni seară și în noaptea respectivă”, a avertizat NHC. Se prognozează că Dorian va rămâne la categoria uragan în următoarele 5 zile.

Dorian s-a năpustit asupra insulelor Abaco din Bahamas cu vânturi susținute de 295 km/h, unele rafale depășind 350 km/h. Acesta este cel mai puternic uragan care a lovit vreodată nordul insulelor Bahamas, fiind de Categoria 5, adică unul ce pune în pericol viața locuitorilor în zonele afectate.