Argentina a impus măsuri de control valutar, în încercarea de a stabiliza piața, în contextul unei crize financiare tot mai profunde, scrie BBC.

500pesosFoto: Hotnews

Guvernul va restricționa achiziția monedelor străine, după o scădere bruscă a peso-ului. Companiile vor fi nevoite să primească permisiunea băncii centrale pentru a vinde sume în peso și pentru a realiza transferuri în străinătate. De asemenea, Argentina încearcă să amâne achitarea datoriilor către Fondul Monetar Internațional, pentru a putea gestiona criza.

Printr-un comunicat oficial eliberat duminică, guvernul a transmis că este "necesară adoptarea unei serii de măsuri extraordinare pentru a asigura funcționarea normală a economiei, pentru a susține nivelul activității și cel de angajare și pentru a proteja consumatorii". Banca Centrală a anunțat că măsurile "sunt necesare pentru menținerea stabilității monedei naționale".

Argentina se confruntă cu o criză financiară care s-a amplificat după eșecul președintelui în alegerile primare. Peso a scăzut la un nivel record luna trecută, după ce votul a arătat că președintele Mauricio Macri probabil nu va trece de alegerile din octombrie.

Macri a fost ales în 2015 și a promis să depună eforturi pentru îmbunătățirea economiei, cu o serie de reforme liberale.

În prezent, Argentina are una dintre cele mai mari rate ale inflației din lume, ridicându-se la 22% în prima jumătate a anului.