Statul Kazahstan va anula datoriile a jumătate de milion de cetățeni într-o manevră guvernamentală menită să-i ajute pe cei săraci: ''un tantum'' cu efect imediat și limitat, scrie Rador, citând Euronews.

In KazahstanFoto: Think Outside The Box

Svetlana Zhakupova, ministrul Muncii și Securității Sociale, afirmă că statul va folosi fondurile de trezorerie pentru a plăti împrumuturi și restanțe în valoare de peste 105 miliarde de Kazahstani Tenge (KZT), echivalentul a aproximativ 245 milioane de euro.

Acțiunea respectă liniile directoare ale unui decret prezidențial, semnat în iunie de președintele Kasym-Jomart Tokayev, promulgat cu scopul de a „reduce povara datoriei asupra cetățenilor Republicii Kazahstan”.

Dispoziția se adresează orfanilor, invalizilor, familiilor numeroase și celor vulnerabile din punct de vedere social care primesc deja ajutor din cauza pierderii unui membru al familiei.

Tokayev avertizează că aceasta este o prevedere care va fi pusă în aplicare o singură dată și care răspunde unor parametri severi: este necesar ca datoriile să nu depășească trei milioane de KZT (7000 EUR) și să fie contractate până la data de 1 iunie 2019.

Tot statul va suporta şi dobânzile, de până la 300.000 de ZZT (700 EUR). Kazahstanul, un stat bogat în metale în solul său, este unul dintre cele mai prospere din Asia Centrală și se află pe locul 57 în clasamentul competitivității economice globale a Forumului Economic Mondial, înaintea Ciprului, Ungariei și României. Venitul anual pe cap de locuitor este de aproximativ 3 milioane KZT, corespunzând cu 7062 euro. (Traducerea: Cătălina Păunel)