Într-o declaraţie postată pe Twitter, ministrul iranian de Externe, Javad Zarif, a răspuns afirmaţiilor secretarului american de Stat, Mike Pompeo, potrivit căruia nava iraniană "Adrian Darya-1" se îndrepta spre Siria, scrie Rador, citând Haberturk.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit Agenţiei Anatolia, Zarif a spus că SUA nu permit Iranului să aibă acces la vehicule militare şi la combustibil nuclear şi că atunci când Iranul şi le produce singur, America protestează.

"Prin ameninţare şi piraterie maritimă, SUA încearcă să împiedice Iranul să vândă petrol clienţilor cinstiţi. Nu mai spuneţi, domnule Pompeo! Vom vinde petrol oricărui client dorim noi".

Anterior, secretarul american de Stat, Mike Pompeo, scrisese pe Twitter că "Ministrul iranian de Externe, Javad Zarif, a dat asigurări Angliei că nava "Adrian Darya-1" nu se îndrepta spre Siria numai că noi am obţinut informaţii credibile potrivit cărora petrolierul respectiv se îndrepta spre portul sirian Tartus".

Pe de altă parte, administraţia SUA a inclus pe lista sancţiunilor petrolierul iranian "Adrian Darya-1", sub steag panamez, pe motiv că încalcă sancţiunile impuse Armatei Gardienilor Revoluţiei din Iran. Într-o declaraţie a Trezoreriei SUA se arată că nava în cauză transporta petrol pentru Forţele Al-Quds, apropiate de Gardienii Revoluţiei din Iran.

Administraţia Autonomă a Gibraltarului, teritoriu dependent de Marea Britanie, a pus sub sechestru pe 4 iulie petrolierul iranian sub pavilion panamez "Grace 1", pe motiv că încălca embargoul impus Siriei. Autorităţile iraniene au anunţat că dacă nu este eliberat petrolierul, vor răspunde pe măsură.

Pe 19 iulie, Gardienii Revoluţiei din Iran au anunţat că au reţinut petrolierul sub pavilion britanic "Steno Impero" pe motiv că nu a respectat regulile maritime în momentul în care traversa Strâmtoarea Ormuz.

Instanţa Supremă din Gibraltar a decis pe 15 august să elibereze petrolierul iranian numai că Tribunalul regional american din Columbia a emis o decizie privind sechestrarea petrolierului iranian. După ce a fost eliberat petrolierul, Iranul i-a schimbat numele din "Grace 1" în "Adrian Darya-1" .

(Traducere Florin Matei)