Sally Davies, unul dintre cei mai înalți oficiali britanici din domeniul sănătății publice, a avertizat că rezistența la antibiotice reprezintă un pericol mult mai mare la adresa supraviețuirii oamenilor decât schimbările climatice, potrivit Euronews.

Aceasta a adăugat că cel puțin zece milioane de persoane ar putea muri anual la nivel mondial dacă utilizarea antibioticelor nu va scădea.

Antibioticele sunt medicamente utilizate în tratarea infecțiilor cauzate de bacterii. Deși descoperirea penicilinei, în 1940, a revoluționat medicina modernă, specialiștii avertizează că multe bacterii devin din ce în ce mai rezistente în fața acestor substanțe. Potrivit Serviciului Național de Sănătate din Marea Britanie (NHS), consumul de antibiotice a crescut foarte mult în ultimii 20 de ani.

Astfel, între 2000 și 2015, consumul acestor medicamente a crescut cu 65% în cele 76 de state monitorizate de autorii unui raport NHS în acest sens. „Ca și în cazul schimbărilor climatice, noi, oamenii, ne-o facem cu mâna noastră, dar rezistența la antibiotice ne-ar putea ucide mai repede decât o pot face schimbările climatice. Și nu investim suficient în rezolvarea acestei probleme. Se pare că oamenii nu sunt foarte pricepuți în rezolvarea unei probleme care crește în ritm lent”, a spus Davies.

„Cel puțin zece milioane de oameni ar putea muri anual dacă nu găsim o soluție. Asta ar însemna mai mult decât decesele cauzate de cancere și diabet, deci vorbim de o problemă serioasă”, a adăugat ea. Davies a mai avertizat că după ieșirea Marii Britanii din Blocul comunitar situația s-ar putea agrava, întrucât țara ar putea începe să importe cantități mari de carne de pui și de vită din Statele Unite, țară în care animalele sunt tratate cu antibiotice foarte frecvent.