Conflictul comercial dintre Japonia și Coreea de Sud reprezintă un semn al faptului că "ordinea globală se prăbușește", potrivit lui Deborah Elms, director executiv al Asian Trade Centre, scrie CNBC.

Kim Jong-un si Moon Jae-inFoto: Captura BBC

Cele două națiuni asiatice sunt în prezent blocate într-o dispută care a început în iulie, când Japonia a restricționat exportul către Coreea de Sud, în ceea ce privește materialele utilizate în tehnologia de ultimă generație.

De atunci, cele două părți s-au amenințat reciproc cu eliminarea de pe lista partenerilor comerciali de încredere, o mișcare pe care Japonia a realizat-o deja miercuri. Pe de altă parte, Coreea de Sud a anulat un pact legat de schimbul de informații militare, pe care îl încheiase cu Japonia.

"Cred că acest incident Japonia-Coreea este un simptom al momentului în care un sistem începe să se prăbușească", a spus Elms celor de la CNBC, miercuri.

"Ai conflicte comerciale care escaladează și în cazul cărora nu mai există un sistem de frânare, așa că se transformă în dispute legate de securitate, iar aici, din nou, nu ai frâne, așa că acestea continuă să se inflitreze și nu există nicio soluție evidentă pentru a le opri."

Elms susține că tensiunile dintre Seoul și Tokyo sunt asemănătoare cu cele dintre doi vecini care "se ceartă în legătură cu cine a plantat copacul de pe granția dintre cele două proprietăți, care acum a crescut și se întinde pe ambele părți". "În timp ce ne certăm din cauza copacului de pe granița dintre proprietăți, o pădure arde la orizont."

Tensiunile dintre cele două națiuni există de peste 6 decenii, când Japonia a ocupat peninsula coreeană, în perioada 1910-1945. Ambele țări au semnat un tratat în 1965, însă relațiile au continuat să fie tensionate din cauza unor chestiuni legate de compensații.

"Cred că sunt multe lucruri, în acest moment, care ar putea deturna sistemul", a afirmat Elms, comentând în legătură cu ordinea globală.

"Se poate întâmpla orice", a adăugat ea, menționând că unele țări, precum SUA, "nu au un respect foarte mare față de sistemele bazate pe reguli". "Suntem într-un moment în care lucrurile încep să se schimbe."