Partidul Comunităţii Maghiare (MKP) din Slovacia este dezamăgit din cauză că nu a reuşit să bată palma cu partidul mixt slovac-maghiar Most-Híd pentru încheierea unei alianţe electorale în perspectiva alegerilor parlamentare de anul viitor. În acest context, o poziţie au adoptat şi formaţiuniile Forumul Maghiar şi Masa Rotundă a Maghiarilor din Slovacia."Pentru maghiarii din Slovacia este o veste rea că partidul Most-Hid a respins constituirea unei coaliţii electorale", a declarat, la Bratislava, preşedintele Partidului Comunităţii Maghiare, József Menyhárt, după eşecul încheierii unei coaliţii electorale între Most-Hid şi MKP. Dar chiar şi aşa, MKP va depune în continuare eforturi pentru ca la alegerile parlamentare să obţină cele 5% procente necesare pentru accederea în Legislativul slovac, potrivit Infostart și Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Preşedintele MKP, József Menyhárt, şi preşedintele Consiliului Naţional al partidului, Péter Őry, au dat publicităţii acele puncte despre care au discutat în ultima perioadă cu formaţiunea Most-Hid în vederea constituirii coaliţiei electorale. Între listele cu propuneri înaintate de cele două partide a existat o diferenţă minimă, astfel că este de înţeles că MKP a primit cu dezamăgire refuzul formaţiunii Most-Hid de a alcătui o alianţă electorală, precum şi decizia sa privind încheierea negocierilor între cele două formaţiuni.

"Mă tem că în 2020 nu vom avea reprezentanţi în Parlament. Şi sunt dezamăgit din cauză că la sfârşitul negocierilor nu am putut bate palma şi să începem să muncim împreună", a declarat preşedintele MKP, care a adăugat că partidul va continua pregătirile pentru a participa la alegerile parlamentare şi crede că există o posibilitate pentru a se lansa în cursa electorală împreună cu Forumul Maghiar, înfiinţat în luna mai a acestui an, dar - aşa cum a precizat - vor negocia şi cu alte partide slovace.

Preşedintele Consiliul Naţional al MKP, Péter Őry, a afirmat că pe parcursul negocierilor care au avut loc între MKP şi Most-Hid, Partidul Comunităţii Maghiare a pledat permanent pentru crearea unei relaţii cu drepturi egale şi de rang egal. La aceasta se referă şi ideea potrivit căreia candidaţii să fie desemnaţi într-un procent egal, de 50%-50% din partea ambelor formaţiuni.

"Prin decizia partidului Most-Hid, reprezentarea comunităţii maghiare în Parlamentul slovac a fost periclitată. Cred că azi, în viaţa socială au loc doar cei care vor să se unească şi nu să se dezbine. Dacă mergem în continuare în direcţia fragmentării, vom avea probleme serioase. Nu numai acum, dar şi în anii ce vor urma", a subliniat Péter Őry. De asemenea, nici europarlamentarul partidului Most-Hid, József Nagy, nu este de acord cu refuzul Most-Hid. În opinia sa, nu numai din cauza problemelor minorităţilor naţionale este importană reprezentarea maghiarilor în Parlamentul slovac, ci şi din cauză că pentru electoratul slovac are o importanţă majoră respectarea statului de drept şi asigurarea exercitării drepturilor, şi se poate întâmpla foarte uşor ca următorul guvern să nu întreprindă nimic în acest sens.

"Împreună cu majoritatea alegătorilor, şi eu îmi doresc să se realizeze această strângere de mână între cele mai importante partide maghiare din Slovacia. Cred că voturile reprezentanţiilor maghiarilor vor lipsi mult în procesul privind constituirea noului guvern. În urma acestei decizii regretabile, care a trecut cu vederea tocmai acest interes al comunităţii, eu personal nu văd că ar avea sens să mă lansez în această cursă electorală pe lista proprie a formaţiunii Most-Hid", a subliniat europarlamentarul József Nagy.

Potrivit preşedintelui formaţiunii Forumul Maghiar, Zsolt Simon, prin decizia sa, formaţiunea Most-Hid a demonstrat că pentru ei multietnicismul este mult mai important decât reprezentarea în mod unitar a maghiarilor. Forumul Maghiar ştie că se poate realiza reprezentarea parlamentară a maghiarilor şi fără Most-Hid şi fără Béla Bugar, preşedintele acestei formaţiuni. Însă este nevoie de o soluţie pentru obţinerea pragului parlamentar de 5%.

Forumul Maghiar este gata să se aşeze la masa negocierilor cu MKP, cu primarii de naţionalitate maghiară şi cu reprezentanţii ONG-urilor pentru a stabili criteriile reprezentării parlamentare a maghiarilor din Slovacia. Preşedintele Forumului Maghiar, Zsolt Simon, a mai precizat că şi formaţiunea Masa Rotundă a Maghiarilor din Slovacia a dat publicităţii o declaraţie după eşecul privind realizarea unei coaliţii electorale cu Most-Hid. Semnatarii documentului menţionează că "în opinia acestei formaţiuni este uşor de imaginat că maghiarii vor fi privaţi de posibilitatea de a politiza în Parlamentul slovac; toate acestea se întâmplă la o sută de ani de la constituirea Cehoslovaciei, după intrarea noastră în minoritate". Potrivit declaraţiei, formaţia "Masa Rotundă a Maghiarilor" din Slovacia doreşte ca întâlnirea cu reprezentanţii legitimi ai maghiarilor şi ai instituţiilor lor să aibă loc pe 28 septembrie a acestui an.